Tuesday, December 27, 2011

Shopping Time!!! Yeayyy~~~~~~~~~~~~

Memandangkan Mr Hubby dah balik dari outstation... so apa lagi... ajak la dia berjalan2... hampir 2 minggu duk umah... 

Seawal 9 pagi dah keluar rumah... Little Ammar pun awal bangun n mandi untuk hantar Nanny ke TBS BTS... Sedih je muka Nanny nak tinggalkan Ammar...


Angry Bird Boy
Papa & Ammar
Buat muka garang konon...
Asyik Papa je, mana mama...
Mama, Nanny & Ammar

Saturday, December 24, 2011

Madam X???

22/12/11 dalam jam kurang lebih 5 petang...

Aku menerima panggilan telefon daripada nombor yang tak dikenali. Tertera nombor telefon 03xxxxxxxx. Tanpa menduga sesiapa aku terus la angkat. Suara wanita di hujung sana.

Assalamualaikum...

Waalaikummusalam, jawapku.

Sis ada jual beg 5in1, saya ada tengok iklan yang beg warna merah, biru gelap, purple n etc... warna merah dan purple ada tak?

Suka Duka Bisnes Online

Seronok bila dapat jadi bos, tanpa perlu keluar rumah saban hari dan dalam masa yang sama tidak risau untuk menghantar baby Ammar untuk dijaga oleh pengasuh. Baru mencuba bisnes online selama sebulan, pengalaman yang amat manis dan ada juga pahit terpaksa ditelan.

Yang manisnya apabila, ada customer yang bertanya mengenai produk yang kita jual, dan melayani setiap ragam mereka. Memang ada yang prihatin, terlalu prihatin dan ada juga yang begitu menyenangkan. Aku sememangnya suka melayan orang dan tidak kisah dengan customer yang ada kalanya fussy. Aku hanya menganggap mereka ini tidak suka sekiranya tertipu dan ingin beli sesuatu dengan teliti dan kualiti yg setanding harga...

Wednesday, December 21, 2011

Selamat Ulangtahun Sayang...

10/12/10
Mengimbau kenangan setahun yang lalu, bila aku dan Si dia diijabkabulkan menjadi pasangan suami isteri yang sah. Indah saat itu.
Aku terima nikahnya....
10/12/11


Tahun ni aku sambut ulangtahun dalam keadaan berjauhan. Mr Hubby ditugaskan bekerja di Sarawak selama hampir 2 minggu...


Namun ucapan Selamat tetap tidak dilupakan...


Aku harap rumahtangga yang terbina atas jalinan kepercayaan Jodoh itu atas ketentuan Allah berpanjangan dan diredhai, bahagia di duania dan di akhirat, dilimpahi rezeki yang halal dan dikurniakan anak-anak yang soleh dan solehah, cerdik akal, baik akhlak dan budi... Amin...



Macam mana perasaan U lepas setahun jadi suami I???


I rasa bahagia sangat dengan kehadiran Ammar, kehidupan makin tambah bersinar. 

Monday, December 12, 2011

Bila Little Ammar Teman Mama

Thanks to My Lovely Son, Ammar coz teman Mama pos barang customer. Bila dah besar sikit Ammar kurang meragam. Mungkin memahami.


Cian anak Mama sampai tertidur...

Pejabat Pos



Thursday, December 8, 2011

Surat Cinta Pertama Ammar

Tin Tin... Agaknya bunyi apa la tengah hari camni... Rupanya Mr Posto... Dia hantar parcel la...

Ye Encik... 

Encik Muhammad Ammar Raziq ada?

Ada, Encik... Tapi dia kecik lagi xleh nak sign penerimaan parcel... Mak dia boleh x?

Boleh...

Ish... sapa la bagi Ammar ni surat... Huih kekecik da ada peminat...

Bahagian sender tulis Mama Nurin... Ish Mama mana satu plak si Ammar ni... Nak kena ni!!!


Punyer la excited Mama Ammar nak membuka surat ni...

Nak tahu apa isinya, sbb xda sape inform by phone or fb nak anta barang. Aku pun xda beli apa-apa untuk Ammar secara online...

Apa isinya ya???


Upenya ni isinya surat cinta Ammar... 

Baru teringat akan seorang hamba Allah ni. dia baru buka bisnes online, hari pertama dia upload pic baju ni... Aku pun tegur la die... A is For Ammar la, Mama Nurin... 

Xda inform apa-apa, muncullah bungkusan ni... 

Thanks to Mama Nurin. If ada yang berminat nak beli dgn Mama Nurin ni boleh la ke laman Fb dia.

Just click HERE



Tuesday, December 6, 2011

Ceritanyer... Bila Ammar 2 Bulan

hi buddies, lama betui x update blog... hui busy sungguh... x larat rasanya... ye la da mula bisnes ni di samping jaga baby. Mencabar sungguh hidup ini. Nak x nak harus diteruskan.

Bisnes makin hari makin tambah permintaan. Alhamdulillah. Kehadiran Ammar Raziq dalam hidup Mama & Papa memang membawa rezeki, Sayang...

Ammar mmg anak yang aktif, tapi sifatnya yang satu sejak dari lahir iaitu suka memangis dah kurang, sekarang melayan Ammar yang suka ajak Mama, Papa n orang lain berbual. Termasuklah Doc yang buat check up. Mulutnya ngoceh je...

Seronok layan... Suka senyum, ketawa dan menjerit...


Semalam pergi Carrefour, haiyo... 1 pasaraya dengar suara dia... Malu dibuatnya... Tu belum besar lagi.

I dah pandai meniarap... Baru 2 bulan lor...
Seronok lihat perkembangan Ammar yang aktif dan sihat. Perasaan yg sukar untuk diungkapkan. Susah nak percaya untuk tinggalkan dia ddengan orang lain. Biarpun kadangkala sukar untuk mengepos barang customer.

Friday, November 18, 2011

Kulit Sensitif Bayi : Ruam Bernanah ~> Little Ammar

Pasti... Tak mudah untuk menangani bila bayi mula meragam... Hanya kesabaran yang tinggi amat diperlukan. Aku selalu mohon pada Allah supaya kesabaranku tetap tegar. Dugaan perlu dihadapi untuk membesarkan insan kecil kurniaan Allah ni.

Ruam Septik
Pada 2 minggu kelahiran, Ammar dijangkiti ruam septik atau lebih dikenali ruam yang bernanah disebabkan jangkitan kuman. Kulit Ammar ni amatlah sensitif. Mungkin berpunca dari susu formula yang diminum atau pakaian yang dibasuh menggunakan pencuci khas baju bayi. 

Kesian bila Ammar berpeluh dan ruam yang telah pecah membuatkannya merasa pedih. Tak boleh tidur dibuatnya, merengek saban hari. Kekadang cam terikut nangis gak, x sampai hati.

Macam-macam cara dah guna untuk kurangkan ruam bernanah ni. Jumpa doktor, dia bagi cream sapu dan ubat antibiotik, x kurang. Jalan terakhir, ikut petua orang lama juga, katanya suruh guna tepung ubi sebagai ganti bedak dan mandi letakkan tepung jagung dalam air mandian.


Sebelum ikut petua tu, aku pecahkan biji-biji nanah yang ada menggunakan jarum yang bersih. Tujuan aku pecahkan bijitu sebab nak memudahkan proses mengeringkan ruam. Cuak dan takut sememangnya ada dalam diri saat jarum nak kena kat badan baby. Sapa x ngeri, aku cabar... Dengan keadaan baby yang x leh diam n meraung setiap kali mata jarum bagai menyucuk kulitnya yang lembut.


Ibu mana yang sanggup, tapi terpaksa. Demi kebaikan si kecil ini yang menderita bila mata nanah yang pecah terkena peluh. Dengan keadaan yang x selesa, dia akan merengek.


Alhamdulillah... 


Amat mujarab... jangan mudah menganggap mudah petua orang-orang lama.


Now kulitnya da halus dan ada juga ruam tapi ruam biasa bila berpeluh...




Rasa bersyukur sangat... Dan Little Ammar da kurang merengek... dan yg nampak ketara... makin tembam... tapi nangis tetap x kurang bila kemahuan x ditepati... maintain...

Thursday, October 20, 2011

Bella Calamidades ~ Syiokkk


Adat orang berpantang x boleh nak renyah, so duduk la depan TV layan telenovela mexico yang fofuler wat masa ni di TV3, Bella Calamidades. Aku minat dengan lagu tema untuk citer ini, tajuknya  No Me Dejes, nyanyian Paola Vargas dan David Castro.

SEGMEN : JOM TAMBAH FOLLOWER LAGI

 JOM + FOLLOWER BLOG ANDA.

MERIAHKAN BLOG ANDA...

JUST KLIK BANNER INI!!!


Tarikh tutup join segmen ni ialah pada 31hb Oktober 2011

My Little B ~ 1 Month

Pejam celik, kejap je masa berlalu, My Little B da masuk hari ke-32 hari, alhamdulillah... Yeay... Today ada appointment dgn Klinik Desa untuk suntikan Hepatitis Dos 2...
Ammar wake up, honey

Friday, October 14, 2011

Baby AmmaR RaziQ in Da HousE

Ehem... ehem... macam ni la bila dah ada cahaya mata, kadangkala sampai lupa akan diri sendiri. Nak buat sesuatu pun ada masanya menjadi lewat. Kerana nak dok mengadap muka Baby Ammar yang cute ni yang selalu berubah-ubah.

1st Day

Tuesday, October 11, 2011

Jiwa Keibuan...

Alhamdulillah telah selamat aku melahirkan zuriat secara normal...

Perasaan pertama setelah melahirkan, sifat keibuan itu muncul dengan sendiri apabila Nurse meletakkan bayi di atas perutku. Aku rasa sangat kasih pada insan kecil ini. Perasaan aneh... Rasa macam tak percaya ada insan yang berkembang selama ini dari rahimku dari perkongsian benih kami suami isteri. 

Air mataku seakan ingin jatuh bila Mr Hubby mengazankan dan mengiqamatkan si kecil ini. Sayu jiwaku. Terima kasih Ya Allah kerana mengizinkan aku menikmati kebahagiaan ini.

Siap dibersihkan dan dimandikan, bayiku yang lengkap berpakaian bersih diberikan kepadaku. Sekali lagi hatiku disapa sayu tika Nurse menyuruhku memberikan air susu buat si Kecil. Dalam kepayahan kerana tiada pengalaman, Si Kecil dapat juga merasai nikmat susu Ibu.

Friday, September 30, 2011

Luahan Hati Seorang Yang Bergelar Papa


Di pagi yang hening...

Selepas melahirkan permata hati yang comel, aku ditemani Mr Hubby yang banyak bagi sokongan sepanjang proses kelahiran. Sambil menunggu ketibaan bayi, kami menghabiskan masa dengan berbual mengenai peristiwa proses melahirkan.

Aku: U, u happy tak?

Thursday, September 29, 2011

KRONOLOGI SAAT KELAHIRAN - TANGISAN SI KECIL

Dalam perjalanan aku disorong ke Dewan Bersalin, bila My Little B mengeras in my tummy, aku teran je, bertambah lencun la kain. Air ketuban keluar melimpah ruah. Aku berserah je. Pe nak jadi, jadi lah. Aku dah tak tahan nak menanggung. Dalam fikiran, bercampur baur rasanya. Mungkin inilah masanya yang aku tunggu selama ini. 


Mulut dah terkumat kamit baca Doa Nabi Ayub. Terasa belum sempat nak mohon ampun kat mak ayah dan orang-orang yang pernah aku sakiti secara sengaja atau tidak. Maafkanku semua. Kesempatan yang ada, aku mohon ampun hanya dalam hati. Mana tahu andaikata aku tidak berkesempatan untuk merasai kenikmatan hidup.


Tarikh dan hari telah bertukar... 19.9.2011, Hari Isnin, 21 Syawal 1432H. 

KRONOLOGI SAAT KELAHIRAN

Aku nak share la sedikit sinopsis saat menunggu kelahiran My Little B bermula dari tanda-tanda nak bersalin hinggalah dpt melihat muka sang permata hatiku dan Mr Hubby. Pastinya ia menjadi moment yang terindah dalam sejarah hidup kami.

18 September 2011
2.30 am -> 6.00am - Aku mula rasa tanda-tanda sakit nak bersalin. Tidurku tertanggu dek kerana My Little B yang kerap mengeras selang 1 jam. Memang terasa amatlah sakit. Bila bangun aku ke toilet, check di panty, ada lendir berwarna coklat. Aku dah mula cuak. Mr Hubby cepat2 suruh aku mandi utk sejukkan badan dan mengurangkan rasa sakit.

Tuesday, September 27, 2011

Bertapa... Kisah antara Hidup dan Mati...

Uih... lamanya x menjenguk sambil meng'update blog. bukan xda masa... Tapi ada misi penting untuk memperjuangkan diri dalam medan perang. Kisah antara hidup dan mati... Menyelamatkan nyawa sendiri dan insan tersayang...

Berkorban nyawa, jiwa dan raga...

Saturday, September 17, 2011

Bidan Urut Bersalin - SELANGOR


Just nak share dengan bakal-bakal ibu yang melahirkan cahaya mata dan mencari info berkenaan bidan berurut yang duduk di sekitar SELANGOR dan KL

Senarai Bidan dan Rawatan Mengurut Selepas Bersalin Di Sekitar Selangor

Mak Cik Ara (Kg Raja Uda, Klang) .  Tel : 03-31687149    (rawatan mengurut selepas bersalin, pakej penjagaan selepas bersalin, bersunat untuk bayi perempuan, urut untuk mendapat cahaya mata dan lain-lain yang berkaitan dengan wanita. Mak cik Ara mendapat ilmu berbidan secara turun temurun dari nenek dan ibunya.) Urutan cara lama yang sangat efektif.

Cik Bedah (Sungai Ramal, Kajang). Tel : 03-87349281 (rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin. Untuk khidmat lain yang berkaitan, sila tanya pada Cik Bedah) - sumbangan Izan Ismi

Embah Duk (Sungai Merah, Kajang). Tel : 03-89257006.(rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin. Untuk khidmat lain yang berkaitan, sila tanya pada Embah Dut) - sumbangan Izan Ismi

Kak Dah (Kajang) Tel : 0169045167 . Rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin.

Kak Sutinah (Shah Alam, Selangor). Tel : 019-3698449. Rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin. Urutan tradisional cara Jawa (kak Sutinah mendapat ilmu berbidan dari ibunya) - rujukan The Star

Puan Ani ( Putra Heights , Subang). Tel : 017-396 9031 (rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin. Untuk khidmat lain yang berkaitan, sila tanya pada Puan Ani)

Makcik Salmah (Area Putra Perdana, Puchong, Selangor). Tel : 03-83195090. (rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin. Makcik ni kena ambil dia. Dia takde transport and dia urut waktu malam jer sebab siang dia jaga cucu) - sumbangan Ezad Hasshim

Puan Ramlah (Parit baharu, Sabak Bernam, Selangor). Tel : 03-32137496(rawatan mengurut selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin. Untuk khidmat lain yang berkaitan, sila tanya pada Puan Ramlah)

Mak Cik Nab ( Taman Melati, Gombak). Tel : 03-41075585 (rawatan mengurut selepas bersalin, pakej penjagaan selepas bersalin dan membetulkan uri yang ke bawah (placenta previa). Sumbangan Abang Rie & Kak Imah

Puan Hani (Bandar Baru Bangi) . Tel : 012-3166074. Rawatan selepas bersalin dan pakej penjagaan selepas bersalin. (sumbangan Intan Idayu)

Makcik Ramlah, Kuang, Sg Buloh, Selangor. Tel : 017-3763381 / 03-60371204 - sumbangan ailin

Kak Timah, Bandar Baru Sg Buloh. Tel : 03-61565421 - sumbangan ailin

Kalsom bte Saat, Lot 2138, Jalan Persiaran Hamzah Alang Meru, 42200 Meru Klang. Tel : 019-3636657. (rawatan mgurut selepas bersalin n pakej penjagaan selepas bersalin. Urutan tradisional cara jawa. Untuk khidmat lain yg bkaitan,sila tanya mak som - sumbangan eisya

HUZAIMAH MOHAMAD. Tel : 014-3286478 - No.43, Lorong Tepi Sungai 3, Taman Kota Jaya, 41100 Klang, Selangor - sumbangan Kyra

Kak Esah Tel : 016-3908180 - dia boleh ngurut org bersalin, nak zuriat, dan ngurut seluruh badan atau bahagian2 tertentu. Bertungku dan bertagas juga boleh, serta mandi. Kak Esah ni dekat Batu Caves, jalan nak ke Ulu Yam. Urutan dia sedap..best sangat...tak terlalu kuat terutama bagi yang tak biasa mengurut.

Nenek Melah - Tel : 0192054640. Bidan ni orang panggil Nenek je..dia boleh ngurut untuk dapatkan zuriat, berkesan sangat...tapi dia tak ngurut untuk lepas bersalin. Dia jugak arif bab-bab lain.

Bidan Jah (Ustazah Jah) - Tel : 016-3414577. Selayang Baru (Berhampiran Balai Polis Selayang yang Lama dan Pasar Harian) - sumbangan Hamidah Shamsuddin

Mak Yang - Tel : 012-3600047. Km 13,Jalan Bernam, lot 113, Lorong Haji Janor45500 Tg.Karang Selangor - sumbangan Kamarulramdan

Makcik Han - Tel : 017- 3951484. Damansara Puncak Ara, Petaling Jaya
Urutan sgt berkesan pada harga berpatutan. Dalam 10 hari urut, saya dah turun 12 kg - sumbangan Aisha Ahmad

Nenek merah - Tel :03 31491007. Tempat Olak Rempit,Banting. Malam Jumaat tidak mengurut. Sumbangan Lin

Nenek Hamidah - Tel : 012-4819795. Presint 16 Putrajaya . Sumbangan Lin

Cik Ayu. Tel : 03-77810377. Taman Medan PJ. Sumbangan Lin

Yati - 012-8546760. Bandar Tasik Puteri Rawang Selangor

Mak Ita - 013 325 4384 Puchong Prima 


Penyebab Lambat Bersalin & Tips Mempercepat Bersalin

Apa yang menyebabkan proses kelahiran menjadi lambat? 

Kerana pelbagai sebab. Individu banyak berbeza dan ianya sangat natural jika seorang wanita mengalami proses kelahiran yang cepat dan seorang lagi, lambat. Adakala proses kelahiran berjalan lambat sebab ibu itu terasa amat tegang. Perasaan takut boleh membuat hormon kelahiran kacau-bilau. 

Minggu ke-40 Kehamilan: Dah 10 bulan ke mengandung?

Ish... Tarikh jangkaan bersalin dah berlalu, tapi x bersalin lagi... Ikut tarikh first scan 16 September 2011. Dok menanti-nanti tapi x kunjung tiba.

Memandangkan ni bulan syawal dan masih ramai yang buat rumah terbuka, aku masih menerima undangan kenalan terdekat. Berjalan sana sini...

Paling boring bila orang tanya atau cakap, Eh, belum bersalin lagi? Adush malas nak jawap.

Friday, September 16, 2011

Minggu ke-39 Kehamilan - Tarikh Jangkaan Kelahiran

 Tarikh jangkaan bersalin - Mengapa tidak tepat?


Berdasarkan tarikh jangka bersalin, hanya 5 sahaja menepati masa. Selebihnya tersasar dari jangkaan. Mengapa hal ini berlaku?  Sesungguhnya tidak ramai ibu yang dapat melahirkan bayi mereka tepat pada tarikh jangkaan yang ditetapkan oleh doktor. Dianggarkan 1/3 kelahiran berlaku seminggu sebelum atau seminggu selepas tarikh jangkaan. Biarpun begitu, tarikh jangkaan bersalin tetap penting! Ini bagi membantu doktor mengetahui tarikh jangka bersalin agar dia dapat mengenal pasti risiko yang mungkin berlaku.  

Sunday, September 11, 2011

Minggu ke-38 Kehamilan - Bayi Kecil

Terpaksa memenuhi temujanji di KKIA dan Hospital Serdang untuk kes rujukan kekurangan air ketuban pada minggu lepas. Pemeriksaan di KKIA hanya mengingatkan perlu banyak rehat dan sekiranya ada tanda-tanda untuk melahirkan harus secepatnya ke hospital dan melaporkan kelahiran di KKIA. Ujian air kencing semua OK. Berat badan makin naik dari minggu lepas sebanyak 2kg, al-maklumlah dah habis bulan berpuasa dan tibanya musim perayaan. Jadi banyak undangan rumah terbuka yang aku pergi.

Temujanji di Hospital Serdang

Monday, August 29, 2011

Minggu ke-37 Kehamilan - Tanda-tanda Pra-Kelahiran

29 Ogos 2011, Isnin sehari sebelum cuti raya... KKIA Pulau Meranti masih dibuka... Jururawat masyarakat yang bertugas ada 3 org. Temujanji hari ini pada pukul 11 pagi tapi seawal 10.15 pagi aku ditemani Mr Hubby telah sampai. 

Keadaan kesihatanku masih baik. Alhamdulillah. Check HB ok, tekanan darah 110/70. tiada contraction dan masih boleh berpuasa. Jururawat ada menerangkan mengenai tanda-tanda pra kelahiran.

Menjelang Syawal

Sayu... hati ini makin sayu...
Rindu... Terkenangkan desa permai...
Wajah ayah bonda...
Bermain di mata...
Mengajakku pulang...
Di hari mulia... Hari Raya...

Aduhai... [cam iklan tesco]...

Sedihnya hati ini bila:
1. x dapat bersama tolong mak memasak di dapur seperti tahun2 lepas pada petang raya, 
2. x dapat basuh tingkap 2 hari sebelum raya
3. x dapat tukar langsir mlm raya
4. x dapat nak isi balang kuih mlm raya
5. x dapat gosok baju mak bapak, anak2 sedara n baju sendiri mlm raya
6. x dapat join men mercun mlm raya

dan yang paling utama,

X dapat nak salam n cium tangan mak bapak n adik beradik  yang lain dan memohon ampun dan maaf...

Tabahkan hatiku, Ya Allah... Nampak tegar, tapi rapuh di dalamnya... Nak mengadu tidak tahu pada siapa...


Di kesempatan yang ada ini, ku susun 10 jari memohon ampun dan maaf atas keterlanjuran kata-kata dan perbuatan yang disengajakan atau tidak, halalkan makan minumku, salah silap n segalanya.. Aku dan Mr Hubby juga ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI buat
MAK BAPAK, ADIK BERADIK, KERABAT2, KELUARGA DI JOHOR DAN KEDAH
dan
TEMAN-TEMAN YANG MENGENALI KAMI.

Kepada pemandu yang pulang berhari raya, berhati-hati ketika memandu.

Serangkap pantun buat semua,
Sungai disusur sehari-hari,
Dalam gelap menangkap ikan,
Kami menyusun sepuluh jari,
Salah dan silap harap maafkan.

Insya Allah, Syawal tahun depan kita bersua muka...

Sunday, August 28, 2011

Mood Berjalan Selagi Larat

Pagi sabtu, 27 Ogos 2011...

Lepas sahur dan solat Subuh, sambung tidur balik. Bangun agk lewat. Cover la tu. Siap semua, pukul 11.30 pagi gerak ke KL. 

Lokasi Pertama: Jalan Pasar
Ini lah tempat yang aku suka sangat pergi sebab macam2 brg yang jarang kita jumpa. Sesak memang sesak. Ramai betul org. Lagipun da dekat nak raya ni, dbkl ada menyediakan khemah2 di tepi jalan untuk peniaga. Ada jual pakaian terpakai, alatan harian, barang2 elektronik dan mcm2 lagi. Bertambah peniaga kaki lima ini menawarkan produk masing. Gerai yang paling aku suka yang jual ikan. Suka tengok ikan-ikan yang bermacam jenis. Arini ada spesies ikan baru, nama dia pelik sikit... Ikan Kucing Hutan... Alamak... cam konfius plak kan. Ikan ke kucing??? Ikan tu belang dia ala2 kucing hutan. Tu peniaga main sedap bagi nama komersil. 

Kucing hutan


Fobia!!!
Sibuk jalan2 sebab org kata nak sampai due date kena banyak berjalan, ternampak plak rambutan gula batu... Nyum2... sedapnya... terus ke gerai India. Selonggok rambutan merah tu, kecur air liur aku. Sekilo RM4, aku terus memilih yang besar2. Tapi ada adegan yang sangat x syiok ms kat gerai tu, si peniaga tu marahkan anak perempuan dia pastu ketuk kepala anak dia. Kuat plak tu... Aku yang tengok pun jadi takut dan dpt merasai kesakitan. Kali kedua dia tepuk tu, terkena plak dkt tiang besi yang m enampung bumbung kedai. Aku dah tak sanggup nak melihat. pas bayar cecepat aku blah. menci2x dengan org yg cam tu.

Gerai Ikan
Lokasi Kedua: Leisure Mall



Pukul 1.30 petang, kami bergerak ke kawasan Cheras. Tujuannya utk tengok wayang citer Cowboy & Aliens. Citer ni nak habis ditayangkan. Ada tiket pun pukul 5 petang. Lamanya nak tunggu. Dah la arini ada perjumpaan berbuka. Huuu... Akhirnya kami beli jer tiket awal citer Conan The Barbarian, mula pukul 2.35 petang.

Sedikit sinopsis Conan The Barbarian


Perjalanan Conan dari Cimmerian mengembara melalui benua Hyboria dengan tujuan untuk mencari pembunuh bapanya dan orang yg memusnahkan kampungnya. Conan bertemu dgn Khalar Zym, pembunuh bapanya. Namun bukan mudah untuk membalas dendam. Dalam pengembaraan, dia bertemu cinta sejatinya, Tamara. 

Lokasi Ketiga: Jusco Taman Maluri

Memandangkan awal lagi nak ke perjumpaan, kami singgah di JJ Taman Maluri. Nak tengok kasut raya dan handbag kalo ada yang berkenan. budget ciput je RM100. Sedg sibuk tinjau-tinjau, ada plak lelong handbag jenama CA Accessories sebyk 80% selama 15 minit saje. Wow... Banyak tu... Dlm lautan org ramai, aku menyelit la. Dapat pegang satu handbag, aku check2 dan tnya la opinion Mr Hubby. Ok ke x style handbag, Mr Hubby angguk je. Ikutkan harga asal handbag mmg mahal, RM259. Sebenarnya sempat gak berebut dgn dak ppuan cun keje body shop. Tapi memandgkan aku dah pegang dlu, so dia melepaslah...

Lokasi Keempat: Perjumpaan Berbuka Puasa Group FB HRHSF

Ni la berbuka paling seronok dalam Ramadhan 2011. Perjumpaan berbuka puasa dengan group FB keturunan HRHSF atau Haji Raihan & Hajah Sariaton Family. Ni nama atuk dan nenek aku sebelah mak, actually. Group ni ditubuhkan oleh salah sorang sepupu aku yang duk di Sarawak, Hashimi Hamura

Perjumpaan berbuka tu dibuat di salah sebuah rumah makcik, Puan Rohayati. So dapatlah jumpa adik-beradik mak aku, Puan Noriah dan Puan Sareha Raihan serta anak-anak... 

Juadah yang sangat best, Ayam Penyet dan Ulam-ulaman... Terima kasih semua atas jemputan... Raya ni Insya Allah kita jumpa lagi.


Buat Mr Hubby, thanks kerna menghibur hati membawa aku jalan2 daripada duk melayan perasaan teringatkan kmpung halaman...

Berbuka Puasa

Nak update asyik la x sempat, banyak betul program da dekat nak raya... Last week, 20.8.2011 sempat join Majlis Berbuka Puasa dengan syarikat tempat Mr Hubby bekerja. Seawal pukul 3 petang kami da gerak ke KL. Takut jamm.

Sepanjang perjalanan dari Puchong ke KL memg x jamm, masuk je ke area BB (Bukit Bintang) amatlah sesak. Ni baru menempuh perjalanan belum lagi nak cari parking ti. Sure lagi serabut. Harap mudah la kami dapat parking yang selesa. 

Pukul 5.45 petang baru dapat parking di shopping mall Sungei Wang, tingkat 2, tapi yang peliknya tiada pintu utk masuk ke kawasan shopping mall. So kami terpaksalah ikut laluan kereta yang naik. Mencabar dan bahaya. Takut je kena langgar dengan kereta. 

Alhamdulillah 15 minit berjalan dalam keadaan yang sarat ini, sampai gak kami ke destinasi yang ditujui. 

Grand Millenium Hotel...


Sangat santek la deco hotel ni. Dah ramai yang menunggu di lobi hotel. Aku terus duduk di kerusi kosong coz kepenatan berjalan dari shopping mall tadi. Huhu...

Pukul 7 petang baru kami naik ke tempat makan yang disediakan. Juadah sangatlah menjamu selera. Nyummy... Lemang ada... Serunding daging ada... Hish... pendek kata, apa yang aku teringin nak makan sume ada kat situ. Hehehe... Aku makan nasi sikit je... sebab nak try semua makanan yang ada. 

Pas makan, sebelum balik, sempat la  bersalaman dengan mereka yang hadir, iyer la kan pasni nak tunggu raya la dapat jumpa diorang lagi. Itu pun kalo aku belum bersalin. 


Makan sikit je... Tapi tengok effect dia... sampai buncit perut. Huhu... 


With Kak Mai
Sampai rumah tepat pukul 11 malam... Sangat letih..

Friday, August 26, 2011

Tik Tok Tik Tok

Tik Tok Tik Tok....

Menghitung masa... minggu... hari... jam... minit... saat...

Jika dulu menghitung masa untuk diijab kabulkan... Setelah hampir 10 bulan di alam perkahwinan, kini aku menanti saat untuk melahirkan cahaya mata pertama. Jika dikira, kini dah masuk ke 36 minggu 5 hari...

Perasaan? Sure la cuak kan. Lagipun ni pengalaman pertama... Yang menyedihkan tu, nak raya dah... Tinggal 4 hari lagi oiii... sedih bukan kepalang la... X dapat balik kampung 1 hal juga... 

Baju raya? Dah siap ke? Sure la ada walaupun hanya sehelai. Cukup lah. Bukan nak raya sangat. Fikir kan nak bersalin lagi utama. Barang-barang untuk ke hospital sume dah packing dlm 1 beg dan dah letak tepi pintu. Takut x sempat ti Mr Hubby nak kemas

Hujung2 puasa ni banyak betul dugaan.... Dengan perut yang kerap sangat mengeras dan asyik kencing-kencing. Dan masalah di kawasan ari-ari. Nak berjalan pun susah. Sampai kena tegur, jalan cam Pingu...  

Kenal x dengan Pingu? Ala kartun yang cute tu... 

Si Pingu
Penguin tengah sakit kelengkang
Penguin tengah happy nak raya
Jalan ala-ala kengkang gitu... Huhu... Sape yang pernah mengalami tau la mcm mana keadaannya. Sgt azab. Lagi la bila berbaring kemudian ingin bangun. Rasa cam nak terkeluar je isi perut.

Tapi semangat kena kuat. Semangat nak raya je kian sirna. Dalam keadaan sarat ni, dapat juga la kemas rumah apa yang patut.

Rindu kat Mak... Huwaaaaaaaaa... Nak nangis, tapi tahan je...Dapat dengar suara mak dari jauh je... 

Perjuangan harus diteruskan. 

Semoga aku tabah dan kuat menghadapi cabaran paling besar dalam hidup untuk 1 nyawa yang berharga.

Minggu Ke-36 Kehamilan - Oligo?

Appointment dengan Klinik Desa minggu ke-36 ditemani oleh Mr Hubby sebab dah x larat nak drive sendiri. Seawal 7.45 pagi da bergerak ke KD. Kepala dah start pening kerna kurang tidur. Sampai je di KD, parking kereta da full. Ramai sangat orang hari ini. kat kaunter orang dah beratur mengambil nombor giliran. Aku dapat no.9. Sure lambat balik.

Temujanji hari ini dengan doktor untuk check perut dan scan Little B. Lama juga menunggu. Hampir 1 jam lebih. Pukul 9.30 aku dipanggil masuk. Doktor tanya pasal kandungan dan kontraksi. Aku ada juga menanyakan mengenai keadaan Little B yang mengeras bila masuk waktu petang. Mungkin disebabkan aku berpuasa. 

Oligo???

Apa tu? Minuman coklat Oligo ke? 

Masa scan, doc bagitau kandungan air ketuban aku kurang. Oligo tu nama saintifik untuk masalah kekurangan air ketuban yang aku pernah share untuk entry sebelum ni. 

Surat rujukan terus dibuat untuk dirujuk ke Hospital Serdang. Otakku ligat memikirkan kena bersalin awal ke? Iye la kan bila kekurangan air ketuban, bayi akan lemas. 

Pukul 10.15 pagi, sampai di Hospital Serdang aku terus ke Dewan Bersalin. Mr Hubby pula terpaksa mencari parking. Jadi Aku kena jalan kaki dari tempat pendaftaran di bahagian hujung dalam 15 minit. Penat bawa perut. Little B pula asyik mengeras. Aku rasa cam nak terkeluar je Little B.

Sampai di dewan bersalin, aku terus dibawa ke katil untuk check up. Mr Hubby x sampai2. Nurse menyuruh aku menukar kain batik untuk memudahkan ujian scan dan mengukur kadar denyutan jantung Little B.

Setelah menunggu selama hampir 1 jam, barulah ujian scan dpt dijalankan. Dan mengikut kata doktor pakar yang bertugas ketika itu, jumlah air ketubanku masih mencukupi untuk menampung Little B iaitu, 10.2 berbanding sebelum ni hanya 4.2. Alhamdulillah...

Tapi, aku harus datang kembali untuk 2nd check up pada 8 September 2011... Agak-agak dah bersalin tak time tu? Nak raya ni...

Saturday, August 20, 2011

Keperluan Ibu Ketika Berpantang

Buat ibu hamil yag telah hampir dengan tarikh bersalin, wajarlah menyediakan peralatan ketika berpantang. Jika sebelum ini, memikirkan peralatan buat si comel anda, ini pula masa yang sangat sesuai dan penting untuk anda memikirkan mengenai penjagaan diri anda setelah bersalin. 

Sejak 2 bulan yang lepas, aku dah survey pelbagai peralatan penting buat si Ibu dan info-info penting dari saat menunggu kelahiran, semasa kelahiran hingga selesai berpantang. Setiap orang mahukan yang terbaik untuk diri sendiri.

So, kat sini nak share la sikit keperluan dan info-info penting. Harap dapat membantu bakal-bakal ibu.

PERALATAN

JAMU BERSALIN
Terdapat pelbagai jenis dan jenama jamu bersalin di pasaran dengan harga yang berpatutan. Setelah mencari info dan testimoni daripada pengguna dan ibu-ibu yang telah menggunakan jamu bersalin, aku memilih produk LEESA FORMULA PREMIUM. Harga di pasaran RM350, tetapi aku order melalui on9 dengan salah seorang usahawanita bernama Rohani Rasul, yang berniaga menggunakan blog KEDAI JAMU WANITA 2 U dengan harga RM300 termasuk kos penghantaran. Ada dapat free gift lagi. Dan menurut pengguna yang telah menggunakan produk ini, sesuai untuk ibu yang bersalin normal atau pembedahan. 

Pakej set jamu bersalin LEESA ni lengkap dengan: 
1- Tablet Prawan
2- Tablet Haruan
3- Ginger Cream
4- Minyak Telon
5- Body Contour Gel
6- Mas Cotek Uncang
7- 2 Pek Tungku herba
8-  Bengkung Correctuer 



Bengkung Leesa terbaik di pasaran

  • Dijahit 2 lapis, sangat kuat dan tahan untuk penggunaan yang lama.
  • Fabriknya yang tebal tetapi lembut, selesa dan mudah menyerap peluh. Sangat selesa dipakai dan terletak kejap di badan.
  • Cukup labuh bagi menutup seluruh kawasan perut, bermula bawah payudara sehingga mencecah paras pinggul tanpa masalah menaik, berlipat atau berkumpul di perut (banyak bengkung jenama lain di pasaran dibuat dari kain yang licin dan nipis serta tidak cukup labuh sehingga mudah menaik dan berkumpul di perut).
  • Mudah diikat oleh ibu bersalin sendiri, tanpa memerlukan bantuan sesiapa.
  • Boleh diikat mengikut tahap ketat yang diingini, tanpa mengganggu pergerakan.
  • Boleh dipakai bila-bila masa (walau bukan berpantang), untuk mengempiskan perut dan merampingkan badan dengan menyapu bersama gel pelangsing Body Contour Gel dari Leesa Formula.


Cara Penggunaan ConfineMum Set Premium:-
Mulakan penggunaan Set ConfineMum pada hari keempat selepas melahirkan termasuk untuk ibu bersalin melalui pembedahan.
Tablet Haruan Ambil 2 biji setiap hari, selepas sarapan pagi.
Tablet Prawan Ambil 2 biji setiap hari, selepas makan malam.
Ginger Cream Sapukan di dahi (mengganti pilis) serta di lain-lain bahagian badan selepas mandi pagi dan petang. Baik juga dicampur dengan minyak untuk berurut.
Body Contour Gel Sapu di perut, pinggang, pinggul dan peha sebelum berbengkung, pagi dan malam.
Bengkung Correctuer Ikat di bahagian perut, bermula dari bawah pinggul hingga bawah payudara.
Minyak Telon Sapu di perut atau mana-mana badan bayi untuk memanas dan mencegah kembung.
Pek Tungku Herba Tuam di perut dan lain-lain bahagian badan setiap pagi selama 2 minggu atau sehingga 30 hari.
Cotet Emas Uncang Minum pagi dan petang atau bila-bila masa yang disukai.

PAD HERBA AVAIL



Aku lebih memilih pad herba avail kerana:

1. Pad herba Avail Beauty ini diperbuat daripada 100% kapas semulajadi.
2. Memulih dan mengimbangi sistem kitaran haid
3. Mengurangkan risiko dan mengecutkan ketumbuhan fibroid
4. Mengelakkan risiko kanser servik dan penyakit radangan pelvik
5. Memberi kestabilan dan kelegaan untuk gejala menopause
6. Merendahkan risiko kolon dan buasir
7. Mengelakkan risiko kehilangan rahim
8. Mengeluarkan darah nifas kotor dan gumpalan darah dalam rahim
9. Membantu mempercepatkan proses penyembuhan luka selepas bersalin
10. Mengelakkan jangkitan kuman dan bakteria pada faraj dan pundi kencing
11. Mengurangkan bau hanyir, kegatalan, ruam dan sakit senggugut
12. Mengeluarkan keputihan, kekuningan dan membuang angin (mengikut faraj)

Apa salahnya berbelanja lebih untuk kebaikan diri sendiri. Untuk pakej pad herba ini juga aku beli secara on9 di Facebook dengan PAD HERBA AVAIL dengan harga yang amat berpatutan dan terendah di pasaran, iaitu RM88, 5 pack night use, 3 pack day use n 2 pack pantiliners.

BREAST PUMP / BREAST PAD

Untuk 2 peralatan ini, aku masih membuat perbandingan dari segi kualiti, harga dan pandangan ibu-ibu yang telah berpengalaman menggunakan produk-produk di pasaran.

Terdapat pelbagai jenis jenama dengan harga yang mahal dan murah. Penyusuan susu ibu amat penting kepada si bayi dan ibu. Untuk maklumat lanjut, boleh la lawati laman sesawang PILIHAN IBU atau ENJOY BREAST FEED

NURSING BRA

Nursing bra juga amat penting kerana pengaliran yang baik susu ibu menentukan kuantiti yang dihasilkan. Selain itu, dia memberi keselesaan kepada si ibu.