Wednesday, January 19, 2011

SIMPTOM YANG WAJAR DIAMBIL PERHATIAN

Sakit kepala yang teruk?
Mengantuk ketika matahari naik?
Gelap mata?
Lemah badan?
Suhu badan naik mendadak?
 Sakit di bahagian tengah abdomen?
Sakit bahagian bawah abdomen? 
Merasa sakit di buah dada dan puting?
Kerap buang air kecil?


TAHNIAH!!!

Jika anda mengalami simptom-simptom atau gejala seperti di atas, berkemungkinan anda HAMIL biarpun haid anda pada bulan itu belum terlewat.

Kadangkila kita tidak perasaan atau mengetahui sekirannya kita hamil mungkin kerana ini pengalaman kali pertama anda menjadi ibu atau kita tidak merasa perubahan hormon yang berlaku dalam badan.

Tidak semua wanita yang hamil akan mengalami 'morning sickness' yang teruk seperti muntah-muntah, sakit semasa kencing, mudah merasa dahaga dan sebagainya.

Bagi mereka yang tidak mengalami gejala-gejala seperti di atas, anda juga harus menjaga kesihatan dan lebih prihatin. Bukan bermaksud anda merasa sihat, anda boleh menjalani aktiviti lasak seperti biasa. 

PITAM ATAU PENGSAN

Ketika anda bangun dari tidur, sebaiknya anda mengiring terlebih dahulu sebelum bangun atau berdiri untuk mengelakkan anda pitam. Duduk di tepi katil selama 5 minit. Ini kerana ketika hamil, tekanan darah akan menjadi rendah berbanding sebelum hamil. Ia berpunca daripada sistem peredaran darah ibu hamil. ibu hamil juga akan mengidap sakit kepala yang kerap.

MUDAH DAHAGA

Anda dinasihatkan untuk meminum lebih air masak untuk mengelakkan penyahhidratan atau kencing manis ketika hamil. Gejala seperti ini akan menyebabkan risiko bagi anda dan bayi anda.

AKTIVITI LASAK

Anda dilarang menjalani aktiviti lasak kerana pergerakan yang agresif akan menyebabkan peranakan anda jatuh dan mengepit pundi kencing. Dan ia akan menyebabkan anda merasa sakit ketika membuang air kecil. Mengikuti perjalanan jauh juga boleh mengakibatkan peranakan anda jatuh. Anda dinasihatkan untuk tidak mengikuti perjalanan jauh ketika awal kehamilan. Ia boleh menyebabkan anda keguguran dan mengalami komplikasi.

 Proses Kehamilan hingga kelahiran

Saat terindah selepas sebulan lebih diijabqabulkan sebagai sepasang suami isteri yang sah, aku disahkan HAMIL 5 minggu.

Alhamdulillah...

Ku panjatkan kesyukuran Pada-MU. 

Terima Kasih Ya Allah atas kurniaan yang Kau berikan untuk Kami.

Penghargaan yang tidak terhingga. Doaku termakbul.

Aku bahagia, Ya Allah.

Akan ku jaga sebaiknya amanah-MU ini. 

"Dialah Yang menciptakan kamu dari diri yang satu dan dari padanya Dia menciptakan isterinya, agar dia merasa senang kepadanya. Maka setelah dicampurinya, isterinya itu mengandung kandungan yang ringan, dan teruslah dia merasa ringan (beberapa waktu). Kemudian tatkala dia merasa berat, keduanya (suami-isteri) bermohon kepada Allah, Tuhannya seraya berkata: "Sesungguhnya jika Engkau memberi kami anak yang saleh, tentulah kami termasuk orang-orang yang bersyukur"
(Al-A'raf : 189)

No comments:

Post a Comment