Tuesday, May 31, 2011

MINGGU KE-24 KEHAMILAN - HB RENDAH

BERAT BADAN NAIK TETAPI HB (KEPEKATAN DARAH) RENDAH

Alhamdulillah... Yeayy... telah masuk ke pertengahan jalan.


Kehamilanku telah masuk ke usia 6 bulan. Terasa macam kejap je. Tapi perut tak adalah nampak besar pun. Biasa kalau pergi mana-mana orang mesti tegur.

Eeee... comelnya. Tak nampak, kecil je.

Kandungan kehamilan di usia 6 bulan. Ini bukan aku. Sekadar hiasan .
check up...
Temujanji bersama jururawat desa dijanlankan pada setiap bulan. Pada 24 Mei 2011, aku pergi temujanji di Hospital Bandar Putra selepas menghantar Mr Hubby ke tempat kerjanya. Jika ibu-ibu hamil yang lain ditemani oleh suami mereka, tapi aku lebih mudah pergi berseorangan atau ditemani ibuku. Aku tidak mahu membebani Mr Hubby yang mempunyai komitmen kerja yang menuntut perhatiannya.

Selepas menjalankan ujian air kencing, darahku diuji, dan tahap kepekatan darahku rendah hanya 10.0g/dl. Aku terus duduk di hadapan bilik rawatan. Pesakit pada hari itu amatlah ramai. Sempat juga aku kebosanan menunggu.

Pukul 10.30 pagi.

Aku masuk ke ruang rawatan. Aku diminta berdiri di atas penimbang. Jarum menunjukkan ke angka 51kg.

Terkejut juga aku.

Nurse pun seakan-akan tidak mempercayai setelah membandingkan dengan beratku pada bulan lepas, 45.5kg. Sekali lagi aku disuruh berdiri di atas alat penimbang dan keputusannya memang berat badanku naik 5.5kg. Seumur hidupku memang tak pernah beratku menjangkau sebegitu.

Mungkin kerna selera makanku bertambah mendadak. Nurse yang bertugas menunjukkan riak muak muka yang bimbang dengan tambahan berat badan yang mendadak hampir 1okg dalam masa 3 bulan dan paras hemoglobin(HB) ku yang rendah yang boleh menyebabkan anemia.


Aku terpaksa mengulangi timbangan berat badan dalam masa seminggu lagi di Klinik Desa berhampiran. Harapanku timbangan berat badanku tidak lagi mendadak naik. Aku akan cuba seimbangkan dietku.

PUNCA HB RENDAH
Peningkatan dalam isipadu darah
Penurunan secara sederhana dalam kepekatan sel darah merah
Penurunan kadar HB normal
Kurangnya pengambilan zat besi dalam diet
Kekurangan asid folat
Pendarahan gastrointestinal
Kehilangan darah dari pendarahan buasir

RISIKO HB RENDAH
Kesan kepada ibu
· Ibu boleh pitam atau mudah pitam/pengsan
· Mengalami keguguran
· Mengalami kegagalan jantung
· Pendarahan semasa mengandung dan bersalin
· Risiko alami penyakit berjangkit

Kesan kepada bayi dalam kandungan
· Intrauterine growth restriction (IUGR) atau Pertumbuhan janin terbantut
· Lahir sebagai premi atau tidak cukup bulan
· Berat bayi yang lahir kurang 2.5kg
· Anak lemas semasa lahir atau Asphyxia
· Mati ketika dilahirkan atau stillbirth

KEPENTINGAN HB KETIKA HAMIL

KANDUNGAN KURANG DARI LIMA BULAN

Pada masa ini bayi sedang melalui proses organogenesis (pembentukan organ-organ seperti kepala, tangan, kaki, jantung, otak dan anggota-anggota lain). Jika darah kurang daripada 11g, jika jantung tidak terbentuk dengan sempurna, bayi akan gugur. Jika jantung dapat dibentuk tetapi darah terlampau cair bayi mungkin hidup tetapi cacat (tiada kaki dan tangan yang sempurna). Manakala jika bayi sempurna sifat tetapi darah terlampau cair akan melambatkan proses pembentukan otak bayi , iaitu mungkin bayi akan selamat dilahirkan tetapi kurang pandai.

KANDUNGAN 5 BULAN KE 7 BULAN
Ketika bayi kita telah sempurna pembentukan sifat anggota badan tetapi jika Hb terlalu kurang bayi tidak dapat berdenyut dengan baik dan akhirnya boleh mati dalam kandungan ibu

KANDUNGAN 7 BULAN KE ATAS
Sifat bayi telah sempurna dalam usia begini tetapi jantung bayi masih bergantung kepada kepekatan darah Hb. Jika Hb terlalu cair atau rendah iaitu kurang daripada 9g, jantung tidak kuat dan ada risiko untuk bayi mati dalam kandungan. jika jantung mampu bertahan tetapi anggota badan lain sedikit dimana bayi akan lebih kecil saiznya tetapi mungkin selamat dilahirkan.

CARA TERBAIK UNTUK MENINGKATKAN PARAS HEMOGLOBIN DLM DARAH?

1. Makan makanan yang tinggi kandungan zat besi seperti
- Hati Ayam: 1 ketul (setiap hari)
- Daging lembu sebesar kotak mancis: 2 keping
- Daging ayam: bahagian dada
- Kerang: 20 biji
- Ikan bilis

2. Pengambilan vitamin yang dibekalkan dari Klinik Kesihatan dimakan dengan cara yang betul dan berterusan
Hb akan bertambah 1g/dl jika kita makan vitamin selama 10-14 hari secara berterusan

3. JANGAN ambil pil tambah darah dengan air susu (eg. teh susu dan kopi susu) kerana ia akan mengurangkan penyerapan vitamin
- sebaiknya diambil bersama air masak atau air buah-buahan

PERKEMBANGAN JANIN DI USIA 6 BULAN

Janin masih sangat kecil. Garis-garis sudah tampak pada telapak tangan dan ujung-ujung jarinya. Sistem pendengaran mulai berkembang walau belum sepenuhnya berfungsi. Proses pembentukan tulang terus berlanjut sehingga tulang janin semakin kuat. Panjang janin 33 cm dan beratnya 570 gram.
Janin sudah tidak bisa bergerak leluasa, karena seluruh ruangan dalam rahim telah terisi/penuh. Janin akan berada alam posisi meringkuk, dengan tangan didepan dagu dan kaki di depan dada. Walaupun sistem organ belum berfungsi sepenuhnya, namun janin mampu mendengarkan suara-suara dari luar, danmampu merasakan apa yang dirasakan ibu. Bila ibu merasa stress, cemas, kesal sedih atau bahagia,janin akan merasakan hal yang sama. Kondisi ini disebabkan hormon adrenalin yang diproduksi ibu dapat menembus plasenta sehingga mempengaruhi kondisi emosi bayi. 

Si ibu dapat merasakan bagian-bagian tubuh janin yang berlainan dengan menyentuh dinding perutnya. Otot rahim ibu meregang dan kadang ibu merasakan sakit di bagian perut.

No comments:

Post a Comment