Saturday, June 11, 2011

ASB Haram?

"Bijak Dahulu Bijak Sekarang"

Sejak 3 bulan terakhir ni, aku mula menabung dgn ASB kembali atau lebih dikenali dengan 'TING'. Dengan menabung di 'TING', kuranglah nafsu untuk mengambil kembali wang yang telah disimpan. Iyelah kan kalo Maybank, CIMB atau bank-baik yang lain, aku ada kad ATM. 

Anytime... Anywhere...

Jika memerlukan duit untuk shopping, just withdraw je. Takpun hulur je Maybank debit card. Mudah.

Dengan menyimpan di 'Ting', duit selamat, simpanan pun bertambah. Memandangkan untuk memasukkan atau mengeluarkan duit kita perlu menggunakan buku pelaburan dan beratur di kaunter. Itu membuatkan aku malas nak berlama-lama di bank.

Satu bulan, aku akan kreditkan paling sikit RM50 ke akaun aku dan tak lupa juga untuk Mr Hubby. Thanks to Mr Hubby kerna menyumbangkan dana. Aku pun hanya suri rumah. Tak dapat nak jana kewangan sendiri selain buat bisnes kecil-kecilan.

Sejak dari study diploma kat JB dulu, aku memang dah mula bisnes jual baju, kasut, handbag dan brg2 aksesori. Niat memang teringin nak buka butik.

Sibuk menggodeh internet ini, terjumpa pula artikel pasal ASB/ASN telah diharamkan. 

Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor Kali 2/2011 yang bersidang pada 12hb. April 2011M bersamaan 8 Jumadal Ula 1432H telah bersetuju memutuskan bahawa Pelaburan Amanah Saham Nasional (ASN), Amanah Saham Bumiputera (ASB) dan seumpamanya adalah tidak halal. Hal ini kerana ia masih belum menepati hukum syarak dengan alasan seperti berikut:
Skim Amanah Saham Nasional (ASN) dan Amanah Saham Bumiputra (ASB) secara jelas terlibat dalam aktiviti pelaburan yang bercampur-campur antara patuh syariah dan tidak patuh syariah sebahagian besarnya adalah daripada sektor kewangan konvensional.
Betul ke ni???

Harus ke aku tutup akaun pelaburan ini? 

Untuk maklumat lanjut, boleh klik di SINI


10 comments:

  1. salam,
    fatwa ini dikeluarkan oleh segolongan yg duduk diatas forum . mereka ini pengetahuan nya pasal produk kewangan tidaklah telus maana.

    kebanyakan kewanagn islam yg di offer negara timur tengah bergantung pada syarikat yg ditubuh khas utk menjana pendapatan membayar keuntungan pelaburan pada pelanggan islamic banking mereka.
    tidak diketahui umum modus operandi sebenar org arab ni. duit di uruskan dan pelaburan di jlnkan oleh syarikat ke3 dijanakan oleh org putih. org putih ini adalah org yahud dan serani. walaupun mereka tidak duduk di isr4el mereka telah bercampur aduk dgn kulture serta gaya hidup negara yang mereka tinggal contohnya - us4 dan engl4nd.
    nama mereka gunakan biasa nya bernama inggeris tapi mereka tetap menyokong dan menyumbang tabung serta kuat dgn fahaman z10n mereka.
    Disebabkan kerakyatan mereka dari negara besar ini, maka arab tidak menyoal sedikitpun latar belakangmereka.
    Arab suka guna bank yg besar dan hebat, maka syarikat dan bank investment atau broker ini buatlah investment ini. termasuk lah arab yg famous kat mesia dari saudi mak ppuan lubnan.

    makanya org msia kita ni lawaknya memangdang ke timur tengah dan menerima bulat bulat apa saja arab cakap.

    cara arab buat business- bezina minum arak tak pe, kemudian pergi tawaf 7 kali di depan kaabah bertaubat. kemudian buat lagi. pada mereka bertaubat ini cara mudah, konsep mudah dan macam salin baju.

    setahu saya, kerana saya ada lawa yg bekerja menguruskan pelaburan pnb, mereka melaburkan duit pada saham kaunter yang beretika, MAKNANYA tiada gaming counter, tiada pelaburan pada syarikat buat senjata etc dasebagainya.

    Jika kita terlalu menyekat cara membuat keuntungan sebegini, maka org melayu akan ketinggalan. PNB ADALAH UTK KEMAJUAN MELAYU. MELYU KURANG MENYIMPAN DAN TIAADA DUIT.

    ReplyDelete
  2. TETAPI kerana seetengah melayu suka mencampur adukkan antara budaya setempat dan melenyapkan yang hak seperti hukum ugama, maka mereka banyak membuat kekeliruan pada org ramai.
    Kita selalu mudah mempercayai sesuatu tanpa memeriksa semua walaupun kita perlu bertanya apakah bukti yang ditunjuk itu haram?
    kalau begitu banyak amalan harian meminjam loan utk beli rumah itu haram, tapi saya kira pak haji yg duduk di dalam grup fatwa tu pun ada amik loan, tak pun anak cucu cicit mereka..
    loan belajar, loan rumah loan kawin loan segala .. kreditr card etc..

    ingat satu saja islamic banking bukan transparent sangat pelaburannya di peringkat tertinggi(menjana duit utk bank's profit). lagi pun produk kewangan ini semuanya sama, cuma ianya direpackaged kan mengikut terma dan budaya ikutan dan keperluan.

    Fatwa fatwa yg dikeluarkan banyak boleh kita persoalkan. adakah mereka buat research atau baca aja cut and paste dari sesetengah website?
    dari mereka buang masa pasal benda yg membantu bangsa, mereka ni menyalahgunakan kedudukan mereka, sepatutnya mereka membantu org org yang banyak hidup susah sehinggakan kejahilan ilmu asas menyebabkan ketaasuban dan extrimities yang dijangka panjang alienating ugama kita.

    mereka juga lupa Allah itu maha pengasih dan penyayang, jika ada yg terkurang atau tersilap Allah maha mengetahui. jika ada tersilap sedikit arah pelaburan maka Allah tetap ketahui niat nya adalah penting.
    haram mengharamkan ini adalah satu tabiat yg Sarjana islam kena hati hati didalam penggunaan harian, kerana silap cara ianya merosakkan nama baik ugama sendiri.

    perlu diambik kira MB SELANGOR adalah bekas pnb punyaceo dan juga kump guthrie,Beliau pernah mengakui merupakan produk Dasar Ekonomi Baru (DEB), juga pernah terlibat merangka pelbagai dasar membantu Melayu, termasuk Amanah Saham Nasional(ASN) ketika bersama Permodalan Nasional Berhad (PNB).

    Dimana . sekrg beliau duduk didalam jawatnkuasa exco ugama negeri.
    sila cari kaji kenapa beliau tidak bersama pnb? kemmudian cuba cari isu yang lepas pasal saham etc. kemudian lihat apa pengaruh beliau didalam exco negeri dan kedudukan mb didalam exco agama?

    jika saya jadi saudara, saya kekal bersama amanah saham kerana ia utk menolong org melayu. yang buat halal haram adalah yg kergaji 6 angka keta besar, elaun besar, anak anak semua dapat duduk asrama dan loan belajar..

    Allah maha mengetahui dan memahami..
    dan maha pemaaf lagi pengampun.
    tapi jika segala fatwa yg dihasilkan tanpa throough research dan berniat kerana nak tolong kawan atas nama politik semata mata, dan mengorbankan bangsa ALLAH swt akan melaknat mereka kerana menyalah gunakan ilmu utk kepentingan sendiri dan yg salah..

    jauhi org yg mempolitikan ugama utk diri sendiri punya kuasa..
    jgn ingat org pas tu duduk kat surau je, mereka pun pegi indo main golf utk weekend.. jgn main main lebai oi.. yg kena tibai adalah rakyat..

    ReplyDelete
  3. kalau mereka ni sebuk nau nak berharam sana sini, kenapa tak haram banyak istiadat istana dan juga hasil dan kemasukan utk raja raja?

    tak berani nak ketuk sebab? dia raja..so dia different law altogether??
    utk org ramai yang bodoh, boleh ketuk gila gila, jgn kasi mereka maju dan kaya dan hidup elok. Takpe asalkan pakhaji semua dapt gaji 6 angka dapat elaun dapat keta dapat pencen beribu, pangkat bertimpa2, dgr aja org agama semua department kasi lepas, lepas tu anak senang boleh pilih scholarship.. mana nak.. kerana org kita beri muka sebab bapa org pejabat ugama dan kita kena junjung mereka.

    utk org melayu jgn simpan duit, semua haram. simpan kat bank islam yg beri rate of returns due to bad management becoz the ppl there are so lack of conscience cuma keja sebab kawan recommend.. so simpan lah bank yg ada tertulis islam tu memang sah masuk surga
    esposure saya pada bank di msia, cuma pada nama saja...

    apa kah mereka tidak ingat cara mensucikan harta dengan berzakat?

    oh lupa duit zakat tu simpan je kat baitulmal berkepuk kepuk org tua yg daif tahan kebulur merempat..

    bantyak lagi benda boleh dikategorikan haram didalam kehidupan harian- makan rasuah, meneirma favours, dibelanja makan kerana menolong sahabat handai dan saudara dapat kerja/biasiswa, naik pangkat....yang itu langsung tak berkat...

    ReplyDelete
  4. salam,
    wah best nya tajuk diatas..
    saya baca.. nih saya ada baca tansri khalid ibrahim ni ahli komiti Adviser, Islamic Development Bank..cari di wiki

    so patutlah sekarang pnb dah tak RELEVANT lagi buat negeri dibawah pimpinan tansri Khalid.
    komiti exco ugama dibawah beliau akan juga turut terpengaruh... dengan rentak ketua... sapa nak hilang periuk nasi ...
    masuk syurga atau neraka belakang kira, masa hidup kena kekalkan status, walau fakta banyak dihasut berdasarkan political ideology dan kebencian individu.#

    Saya was was dgn hukum fatwa negeri selangor kerana ianya berbau politik dan bersangkut paut dgn bekas ceo pnb. kan beliau bengkak banyak hal deals dia dulu samapi keluar paper... kdian dia ada link dgn bank islam dan juga dia bitter dan bengkak dgn pnb dan guthrie,...

    bak kata bekas org kanannya yg kini kat indon- he always refer company as "my money"....

    tyapi ketahuilah bahwa pengeluar fatwa harus menerima padah jika meraka mengeluarkan fatwa kerana berasaskan politik dan tekanan dari pengerusi exco ugama negeri selangor ie: mb ngongek

    ReplyDelete
  5. Friday April 27, 2007

    I bought shares at market price, says KhalidPETALING JAYA: Tan Sri Khalid Ibrahim said his acquisition of shares in Guthrie Bhd was a commercial transaction.

    “The idea of obtaining the share options was first suggested to me by the late Tun Ismail Ali in 1994 and it was agreed by the chairman of Yayasan Pelaburan Bumiputra (the holding company of PNB), then Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad.

    “I acquired them at market price and it was a commercial transaction, not free or discounted shares. This matter remains in court and any further discussion should happen during the court proceedings,” he said in a press statement yesterday.

    Khalid, also a former Permodalan Nasional Bhd chief executive officer, was commenting on Deputy Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak’s claim on Wednesday that Khalid’s animosity for Barisan Nasional was because he had failed to acquire a 20% stake in Guthrie.

    Khalid said he planned to sue Najib and those who had made false and unfounded statements about him.

    “I have instructed my lawyers to prepare a lawsuit against Najib and all others who have been making false and unfounded statements. It is my intention to be transparent and straightforward in all my dealings.”

    In a separate statement, Parti Keadilan Rakyat adviser Datuk Seri Anwar Ibrahim said he was instructed by Dr Mahathir in 1994 to write a letter to allow Khalid to purchase Guthrie shares at market price.

    “I have known Tan Sri Khalid Ibrahim for many years. During my time as Finance Minister, he approached me on many occasions for many issues, but never once had he ever asked for shares or allocation for his own benefit.

    “I was and still am very impressed by Khalid’s honesty, integrity and his concern for the common people by introducing the Amanah Saham Nasional and Amanah Saham Bumiputra schemes in the country,” Anwar said.

    ***************

    ReplyDelete
  6. However, this what something dug from The Asian Wall Street Journal report, on the same issue, dated 17 June 1994:

    PNB Chief Moves to Guthrie With Lucrative Share DealBy Raphael Pura

    Staff Reporter

    775 words

    17 June 1994

    The Asian Wall Street Journal

    PAGE 1

    English

    (Copyright (c) 1994, Dow Jones & Co., Inc.)

    KUALA LUMPUR — The chief executive of Malaysia’s huge national investment corporation will leave his post with a hefty golden handshake and the promise of more gains to come.

    Permodalan Nasional Bhd. said Thursday that Abdul Khalid Ibrahim will acquire up to 20% of its publicly listed subsidiary, Kumpulan Guthrie Bhd., when he leaves his post as PNB chief executive on July 1 to become Guthrie‘s deputy chairman and chief executive officer. Datuk Khalid will initially buy a 5% stake in Guthrie, or 50 million shares, for 125 million ringgit ($48.1 million), or 2.50 ringgit a share. He will also have a three-year option to buy an additional 15% of Guthrie at a price to be determined.

    Guthrie stock closed Thursday at 3.96 ringgit per share, up 24 sen. That means Datuk Khalid will enjoy an immediate windfall, on paper, of about 73 million ringgit. But Datuk Khalid said at a press conference that he intends to hold his Guthrie stake as a long-term investment, and plans to expand the company. “PNB wants Guthrie to be a corporation that could challenge . . . other multinationals in Malaysia and elsewhere,” he said.

    Guthrie, one of Malaysia’s biggest plantation concerns, last year made a pretax profit of 101.4 million ringgit on revenue of 1.05 billion ringgit. The company currently is 90% owned by PNB, a government-created investment holding company that manages a portfolio valued at about 20 billion ringgit, the bulk of it in the form of unit trusts owned by more than three million Malaysians.

    ReplyDelete
  7. Datuk Khalid will be replaced at PNB by Mohamed Hilmey Mohamed Taib, a 41-year-old former banker and accountant who is currently PNB’s deputy chief executive.

    Datuk Khalid, a 47-year-old former university lecturer and merchant banker, joined PNB in 1978 and helped direct the then-fledgling investment company’s growth into a mammoth stock-holding concern for Malaysia’s “bumiputra,” or indigenous, citizens. He also helped create a unittrust scheme whereby bumiputras, mainly ethnic Malays, can purchase shares in PNB’s underlying stock portfolio and reap hefty dividends. PNB’s after-tax profit rose 17.5% in 1993 to 736.9 million ringgit.

    PNB made an international splash in 1981, when it wrested control of Guthrie from the company’s British shareholders through a one-billion-ringgit “dawn raid” on the London Stock Exchange. PNB’s other long-term investments include stakes in Malaysian Mining Corp. Bhd. and UMW Holdings Bhd.

    Although Datuk Khalid‘s shift to Guthrie was expected, some Malaysian securities analysts were surprised at the heavily discounted 2.50 ringgit price for Guthrie shares that PNB offered its departing chief. When PNB floated 10% of Guthrie on the Kuala Lumpur Stock Exchange in 1989, the company pledged to offer an additional 20% of Guthrie‘s equity to the public. The prospective sale to Datuk Khalid fulfills that promise, but it means PNB is passing up the chance to seek a higher price for Guthrie stock from other bidders or the public.

    “It really looks like PNB is paying (Datuk Khalid) off,” says one securities research manager, who believes Guthrie stock would sell readily. “They’re forgoing a higher price on the market by offering such a discount.”

    Datuk Khalid says he regards the arrangement “not as a monetary reward, but as an opportunity because the risk is being taken by me.” He adds that he is financing the acquisition largely through bank borrowings secured by the Guthrie shares. “I’ve not taken this much liability in my career,” he says. “None of my family assets could cover this liability.”

    The PNB chief adds that the arrangement has the support of PNB chairman Ismail Mohamed Ali, Malaysian Prime Minister Mahathir Mohamad and Deputy Prime Minister Anwar Ibrahim. Dr. Mahathir and Datuk Anwar head Yayasan Pelaburan Bumiputra, a government-backed foundation that is PNB’s ultimate holding company.

    Datuk Khalid says he decided to leave his PNB post for the challenge of owning and running a large company. “A portfolio manager is very different from an operational manager,” he says, though he declines to outline his plans for Guthrie. The company’s earnings have grown only slowly in recent years and Guthrie has begun seeking ways to expand into fields such as property development.

    Mr. Hilmey, who replaces Datuk Khalid at PNB, has spent 13 years with the investment company, serving as assistant general manager of one of PNB’s unit trusts and general manager for finance before becoming deputy chief executive in 1990.

    ****************

    There are clear contradictions on the story, although it is about the same subject. Maybe Tan Sri Khalid Ibrahim “forgotten” what actually happened. He should be reminded what was said and transpired then, before wanting to sue the Deputy Prime Minister, Dato’ Seri Najib Tun Razak for telling the story, as how it happened. Of course, people do their research well, in these sort of campaigns.

    Khalid already did a blunder on Wednesday night campaigning in Ladang Tuan Me when he coyly asked the audience to vote for the BN candidate and waved as the crowd cheered. Now this? The inconsistency. Maybe if Khalid keeps getting his facts wrong (even that concerns himself), then most probably he is not right man for Ijok.


    http://bigdogdotcom.wordpress.com/2007/04/27/khalids-initial-move-on-guthrie/

    ReplyDelete
  8. salam,
    sudah ketahui disebalik fatwa pujangga memuja mb selangor, marilah kita semua mengkaji balik beberapa perkara.
    1. jangan cepat melatah bila mereka menggunakan agama utk mengenakan dan personal vendeta dgn hal pribadi mereka lalu rakyat dikenakan.
    2. bacalah surat kabar walau pun kita rasa ianya tidak adil ke apa, sebab sentiment kita mengaburi pemikiran dan pengetahuan kita.
    ibarat org marah, tidak berfikir dgn lurus dan siuman.
    maka bacalah semua akhbar kita, kemudian bila timbul isu kita dapat balance dan mengetahui kebenaran mana yg betul mana yg salah.

    3.bila membaca kita tahu apa disebalik sesuatu keputusan dan siapa yg duduk didalam comittee itu.
    4. apakah vested interest org itu didalam keputusan itu?
    5. apakah yang diketahui disebalik kelakuan org tersebut? adakah dia menjalankan perniagaan dizaman dia dan melakukan seperti duit dia?
    kenapa dia termakhsyuk sampai menggelar duit syarikat kerajaan dan rakyat sebagai"my money"???
    kenapa dan atas dasar apakah dia sanggup melakukan?
    fatwa pujangga di perturunkn oleh wongjowo mana kah dan apakah method dan scientific kajian beliau?
    kata kata bos beliau kah mereka sanggup berkata sedimikian?
    apakah mereka ini tidak takut berdosa?
    jawapan- dosa tak nampak takpe asalkan gaji masuk dan selesa. APAKAH TIDAK BERDOSA MELAKUKAN FATWA BERDASARKAN KEPENTINGAN POLITIK?
    TIDAK MENGAPA ASALAKAN ORG MELAYU TERUS MUNDUR, DAN MISKIN SERTA TAKDE DUIT DAN SIMPANAN. TAK PE BIAR MEREKA DITAKUK LAMA, DAN AKU DAN KETURUNAN AKU AKAN TERUS DAPAT YANG TERBAIK SEGALA DIDUNIA DAN MAJUI DAN JADI BOS DAN PEMERINTAH. MELAYU LAIN BOLEH BLAH, KASI KEL;ENTONG GUNA ORG PEJABAT UGAMA BUAT DIRTY JOB AKU..

    BERDOSA KAH AKU? JAWAPAN- TIDAK KERANA AKU MENURUT PERINTAH. KALAU DITANYA DIAKHIRAT KELAK - AKU HANY A PERLU JAWAB- FATWA PUJANGGA HANYA APPLIES TO RAKYAT ISLAM MELAYU, KECUALI PEMBESAR BERDARAH BIRU.
    JIKA DITANYA KENAPA BERDARAH BIRU MELAKUKAN BENDA YG SALAH KAU TIDAK HARAMKAN- TIDAK AKU HANYA MENURUT PERINTAH BELIAU, BUKAN PERINTAH MU YA ALLAH.

    cUBA TENGOK KAUM Tionghua, mereka berparti dan berpuak, tapi mereka tidak pernah menghentam bangsa sendiri malah secara diam mereka bantu ...

    kita, hancur kan bunuh bakar musnah jangan kasi mereka chance3

    kalau terbaik guna nama ugama

    fikirkan

    ReplyDelete
  9. asb utk bumiputra.. hak bumiputra...sokong bumi

    ReplyDelete
  10. semua bank berasaskan riba... termasuk bank islam (melalui jln pintu belakang).. so, x payah la simpan duit kt mana2 bank... kuarkan duit belilah emas byk2. simpan je duit utk keperluan harian secukupnya n apa2 yg perlu. bagi sy simpan emas lagi baik. satu masa nti duit kertas ni jatuh nak guna apa? jwpnnya duit digital. duit digital lagi hebat ribanya... nau'zubillah..
    waullahhu alam bisawwab...

    ReplyDelete