Saturday, July 23, 2011

BABY BATHTUB

INtai-intai... Jenguk-jenguk kat Google akhirnya terjumpa baby items yang unik ni... So sweet... Ingat orang dewasa sahaja ada bathtub, baby pun ada, OK...

Dan yang special mengenai baby bathtub ini, ia boleh dilipat menjadi sekeping dan terdapat dalam pelbagai warna yang menarik  White, Transparent, Red, Pink, Purple, Green and Blue. Berukuran 66.5cm (26.18 inci) panjang x 38.9cm (15.31 inci) lebar x 23.8cm (9.37 inci) tinggi. Berat 1.3kg. Boleh digunakan untuk bayi yang baru lahir hingga 4 tahun.




Boleh didapati secara online di:

BabyLady ShoopeOnline - RM198 +RM2 (Peninsular) +RM8 (Sabah/Sarawak)
The Baby Loft - RM198 --> RM168 (promotion)
Babymanja.com - RM198 --> RM186.12 (promotion)

ON9 Shopping Baby Items

For our baby, banyak juga barang yang telah aku beli, samada secara off9 n on9. Seronok juga beli brg on9 ni, lepas confirmation order, make a payment via on9, n tunggu barang sampai ke pintu rumah. Simple process. Paling x sabar, bila nak tunggu parcel sampai. Seronok bila barang dah ada depan mata. Setakat ni, aku x pernah ditipu...


Thursday, July 21, 2011

Bola Sepak Punyer Cerita...


Minggu ke-30 Kehamilan - Perkembangan Bayi dan Ibu Hamil

Paru-paru bayi anda dan saluran penghadaman hampir matang sepenuhnya. Walaupun bayi anda mungkin lebih perlahan dalam menambahkan ukuran panjangnya dari sekarang (dia berukuran 15.7 inci / 40 sentimeter dari mercu kepala ke jari kaki sekarang), dia akan terus menambahkan beratnya sampai masa dia dilahirkan. 

Cantiknya mata awak

Wednesday, July 20, 2011

Makan Malam @Warung F1

Seronoknya bila dapat makan makanan kegemaran di saat tekak tengah x sedap disebabkan penangan durian kampung. huhu...

Demam selsema yang merengsakan, kadangkala hidung tersumbat. Sungguh x selesa.
Tekak pun rasa perit...

Grilled Chicken with Blackpaper sauce RM7

Sup Tulang
Sup Tulang dan Nasi Putih

Biarpun nampak ringkas tapi mampu membuka selera makanku.

Siapa Kata Tak Boleh? Cinta Sebelum & Selepas Kahwin

Dating???



Tuesday, July 12, 2011

Syiok X Hingat ----> Bubur Kacang Durian + Ais Kosong

Keadaan waktu petang yang panas, ditemani dengan bubur kacang durian + ais kosong pasti syiok habis.

Sedapnya... Itu yang mampu terlafaz di mulut. Really thanks to my beloved friend, Puan Fiza...[sila klik untuk mengenali tuan empunya diri] yang sudi bagi aku rasa bubur kacang durian hasil air tangannya yang sangat mantop.

Terbaik dari ladang...

Bubur kacang durian
Ais kosong yang menyegarkan tekak

Minggu Ke-30 kehamilan - Air Ketuban, risiko?

Beberapa hari lepas, aku dikejarkan ke Hospital besar dengan ambulans dan ditahan di Wad 9 setelah membuat pemeriksaan di Klinik Kesihatan. Puncanya kerana ada sedikit tompokan air di kain batik yang aku pakai. Berwarna jernih tetapi hanyir seperti darah. 

Adakah ianya air ketuban?


Minggu Ke-29 kehamilan - Perkembangan Bayi


Comelkan bila perut dah besar macam ini. Hehe. Seronok je bila usap. Rasa bahagia dan bertambah seronok bila si bayi memberi respon dengan tendangan halus. Nak kongsi sedikit info untuk perkembangan bayi ketika 29 minggu.

Minggu Ke-29 kehamilan - Puting Tenggelam?

Puting tenggelam? Pasti sukar untuk menyusukan bayi untuk kali pertama. Untuk ibu yang baru kali pertama menimang cahaya mata, pastinya kekok dan tidak tahu cara untuk menaikkan puting susu. Dalam kelas nutrisi beberapa minggu lepas, ibu hamil diajar cara-cara untuk menaikkan puting susu yang tenggelam atau leper.



 Perlu diingat bahawa apabila menyusu, bayi melekap pada areola dan bukan puting semata-mata. Oleh itu, jika bayi berjaya melekap dengan betul dan melekap pada sebahagian besar areola, masalah puting tenggelam atau leper tidak menjadi masalah untuk puan meneruskan penyusuan. 

Minggu Ke-29 Kehamilan: Kelas Nutrisi Ibu Hamil - Keperluan Vitamin

Jumaat lepas, Klinik Desa di kawassan aku ada mengadakan kelas khas untuk ibu-ibu mengandung yang ditaja oleh Dumex bermula pukul 3 petang. Aku bergerak dari rumah pada pukul 2.57 petang memandang jarak rumah ke klinik mengambil masa 3 minit dengan menaiki kereta.

Ingatkan aku orang terakhir yang tiba, rupanya, ada 3 orang lagi belum sampai. Terdapat 10 orang yang menyertai kelas ini, ibu yang mengandungkan anak pertama, kedua dan ketiga. Bersama aku, ada 3 orang kawan yang sama kelas denganku ketika darjah 1. Aku excited untuk ikuti kelas ini, kerna sememangnya aku tiada pengalaman untuk berhadapan situasi akan datang seperti melahirkan dan menyusukan bayi.



Sunday, July 3, 2011

Tips Penjagaan Berat Badan Ketika Hamil

Hasil Penyelidikan: obesiti semasa kehamilan menimbulkan risiko tinggi terhadap kesihatan kanak-kanak yang belum lahir. Anak-anak dari ibu obes dilahirkan sebagai pra-pesakit diabetes atau dengan kecacatan semasa lahir yang serius yang boleh menyebabkan masalah pada buah pinggang atau penyakit jantung, dan beberapa masalah lain.

Untuk menjaga berat badan ideal dan normal, anda boleh mengikut 10 tip berikut :

Friday, July 1, 2011

KESABARAN YANG SEMAKIN SIRNA

Dah lama aku nak masukkan entry ni tapi dah banyak kali aku hold sebab memikirkan hidup orang lain, pintu rezeki orang dan taknak busukkan nama orang [tu pakai font warna merah]. Tapi hidup aku yang jadi tertekan. Nak kata bengang, memang aku sangat BENGANG + TERASA HATI + HILANG PERCAYA dan segala perasaan NEGATIF kepada golongan ini. Huh.