Friday, August 5, 2011

Minggu ke-32 Kehamilan - Selamatkah Berpuasa Ketika Hamil?


Alhamdulillah... hanya itu mampu ku luahkan ketika meneguk segelas air sirap bandung suam hasil air tanganku selepas Azan Maghrib berkumandang di tv Astro Oasis.

Puasa hari pertama telah berjaya ku tempuhi. My Little B kurang bereaksi pada siang hari dan mula mengeras bila menjelang pukul 4 petang. Normal ke? Cuak juga tapi sayang rasanya nak buka puasa. Sabar ya Sayang, tak lama je lagi, pujukku. Kata orang, didiklah anak dari dalam perut. Di saat Si Dia mengeras, aku usap lembut perutku. Tajam lututnya.

Aku mengambil masa 3 jam pada siang hari untuk berehat dan tidur. Waktu tidurku, Si kecil di dalam perutku menendang-nendang.

Selamat Ke Berpuasa Ketika Hamil???

Mesti kena cari info... Jenguk-jenguk... Tinjau-tinjau... Jumpalah sedikit info.

 Beberapa kajian perubatan yang telah mengkaji mengenai kesan berpuasa, tetapi nampaknya secara am, berpuasa semasa kehamilan memangnya selamat. 

Berikut adalah perkara yang kami pasti:
  • Beberapa kajian telah mengkaji tentang berat kelahiran. Adalah didapati bahawa tiada perbezaan antara bayi yang ibunya berpuasa dengan bayi yang ibunya tidak berpuasa.
  • Beberapa kajian telah mengkaji IQ bayi dan mendapati tiada perbezaan.
  • Beberapa kajian menguji sampel darah daripada ibu yang hamil di mana perubahan dikesan. Walau bagaimanapun, perubahan ini tidak membahayakan ibu-ibu tersebut. Kajian ini membuat perbandingan berat kelahiran dan mendapati tiada perbezaan.
  • Wanita yang mempunyai berat badan dan cara hidup yang sihat akan menghadapi puasa dengan lebih baik.


Namun, ini juga bergantung kepada pelbagai faktor lain seperti:
  • Peringkat kehamilan anda - seringnya wanita dalam trimester kedua boleh bertahan paling baik.
  • Kesihatan anda sebelum kehamilan.


Pelbagai perkara – dan kemungkinan majoriti – wanita Islam yang hamil akan memilih untuk berpuasa semasa Ramadan. Beberapa kajiselidik menunjukkan 70 peratus wanita akan memilih untuk berpuasa. 

Khususnya semasa trimester kedua kehamilan, apabila kebanyakan ibu merasa lebih selesa, jika dibandingkan dengan trimester pertama dan kedua, dan asalkan anda sihat, anda sudah tentu boleh berpuasa pada bulan Ramadan. 

Namun begitu, Islam membenarkan ibu yang hamil untuk tidak berpuasa sekiranya merasakan bimbang bahawa puasa itu akan membawa kesan tak baik atas ibu atau bayi, dengan syarat ibu menggantikan puasa itu kemudian, setelah bayi dilahirkan. Ibu yang mengalami diabetis semasa hamil mungkin perlu bertanya kepada doktor mereka dahulu. Bincanglah dengan keluarga, doktor anda dan pakar agama yang dipercayai untuk membantu anda mempertimbangkan semua pilihan yang terbuka.

Apakah cara terbaik untuk berbuka puasa? 


  • Pastikan anda menikmati pelbagai makanan yang sihat dan banyak minum apabila anda berbuka puasa dan semasa sahur.
  • Pilih makanan yang membebaskan tenaga dengan perlahan – seperti buah kurma, kacang dan lentil – untuk berbuka puasa.
  • Elakkan makanan bergula yang akan meningkatkan tahap gula dalam darah anda dengan cepat – ia juga akan menurun dengan cepat dan ini membuatkan anda berasa seperti mahu pengsan dan pening kepala. Pastikan anda mendapat protin secukupnya daripada kacang, daging dan telur yang dimasak sepenuhnya. Protin diperlukan untuk membantu bayi anda membesar dengan sihat.Minum air yang banyak pada waktu malam. Anda boleh ternyahhidrat dengan cepat terutamanya jika cuaca sangat panas pada bulan Ramadan.

Adakah terdapat tanda-tanda bahaya yang perlu saya ketahui? 

Hubungi doktor anda jika:


1.Anda pening kepala, pengsan, lemah atau letih. Berehat selama setengah jam untuk kembali sihat dan jika tiada perubahan, hubungi doktor anda.1.
2. Anda loya atau mula muntah.
3. Terdapat perubahan ketara pada pergerakan bayi anda. Jika bayi anda tidak bergerak atau kurang menendang, amat penting untuk anda menghubungi doktor anda.
4. Anda berasa sangat dahaga atau urin anda berwarna gelap dan berbau kuat. Ini adalah tanda-tanda penyahhidratan.
5. Anda mengalami kesakitan seakan kontraksi bersalin. Ini mungkin tanda kelahiran pramatang dan anda perlu hubungi doktor anda dengan segera.
6. Berat badan anda tidak bertambah atau berat badan anda berkurangan.
7. Anda sakit kepala atau mengalami kesakitan lain atau demam.

Bagaimana cara untuk memudahkan saya berpuasa semasa hamil? 
Terdapat pelbagai langkah yang boleh anda ambil:

1. Rancang hari anda supaya anda boleh berehat secukupnya.
2. Elakkan berjalan jauh dan membawa barangan berat.
3. Sentiasa tenang – anda boleh teryahhidrat dengan cepat dan ini akan membahayakan bayi anda.
4. Kurangkan kerja rumah dan lakukan seminima yang mungkin.

No comments:

Post a Comment