Sunday, February 26, 2012

Ammar makan jambu batu ke???

Sure ada yang terkejut bila tengok pic Ammar ni... Budak 5 bulan makan jambu batu...

Thursday, February 23, 2012

Selanjutnya Aduan KPDNKK

Awal pagi semalam ada menerima panggilan telefon daripada Encik Sabri menyatakan perbincangannya bersama pihak photographer mencapai persetujuan apabila dia sanggup untuk membayar kembali separuh daripada duit yang telah dibayar. 

Alhamdulillah... Syukur pada Allah. 

Aku harus menghantar wakil untuk mengambil duit tersebut di Pejabat KPDNKK Daerah Segamat di Bandar Putra Segamat. Aku harap kes ni selesai dan akan ditutup. Terima kasih atas kerjasama ynag tak terhingga dari pihak pegawai penyiasat En Sabri dan KPDNKK kerana telah membantu aku dan Mr Hubby mendapatkan hak kami sebagai Pengguna.


Aku meminta tolong abang sulungku untuk mengambil duit ganti rugi. Duit ini akan aku gunakan untuk buat album perkahwinan kami yang telah lama terbengkalai. Setelah menerima duit itu aku haruslah membuat satu surat untuk menarik balik kes yang diadukan di KPDNKK.

Tak lupa juga ingin aku mengingatkan pada warga photographer di Segamat atau seluruh Malaysia, tolong jangan mengabaikan hak kami dan jalankan perkhidmatan yang anda tawarkan dengan amanah.

Buat Mr Halil sekeluarga, aku dan Mr hubby memohon ribuan kemaafan kerana kami tidak berniat untuk menyusahkan anda dan merosakkan pintu rezeki anda. Jadikanlah ini sebagai iktibar.

Wednesday, February 22, 2012

Perkembangan Bayi : Ammar 5 Bulan

Alhamdulillah, syukur, Ammar dah 5 bulan... Pagi tadi pi check up bulanan untuk suntikan dos 3 serangkai DTaP , Hib dan IPV. Aku pun x sure nama panjang suntikan ini.

Jika sebelum ni setiap kali temu janji aku ditemani Mr hubby, tapi untuk kali ini aku hanya pi berdua dengan Ammar. risau juga sekiranya x dapat nak handle. 

Dari rumah, jam menunjukkan pukul 7.30 pagi, memang kelam kabut. Ammar ku letakkan di car seat, dia senyap je main rattle. So aku pun jadi x panik nak drive memasuki kawasan perkampungan orang asli di Pulau Meranti. Sampai je klinik, orang dah ramai beratur di luar. Alamak sure lambat punya. Dengan pantas keluarkan stroller dari bonet, dan letakkan Ammar, beg diaper n warmer beg. Laju je jalan n ikut beratur. Bahagian depan sume wanita hamil. So ada la peluang tuk dapat cepat perkhidmatan sebab bahagian kanak-kanak hanya Ammar sorang. 

Time tu dah jam 8 pagi, kena pulak beratur kat dalam... so Ammar aku letak di satu corner yang boleh nampak sementara aku amik no. Harap2 xda apa yang berlaku masa ku tinggalkan Ammar. Memang anak Mama ni baik, senyap je. X nangis lagi walau kena tinggal, da pandai berdikari.

Melayan perasaan

Tidur la kejap

9.40 pagi...

Muhammad Ammar Raziq... baru nama dipanggil...

Hampir 2 jam menunggu gak... Ammar sempat main - tidur - main balik - kena cubit pipi dia dgn sorang girl umur dalam 1 tahun. Napa la suke cubit-cubit. Nasib baik Ammar tak menangis walaupun dia cubit cam mengerunkan juga...

Bila kena check... Berat dan panjang diambil, 6.6kg n 61cm... X naik pun panjangnya... So graf mendatar. Pastu kena masuk bilik untuk check fizikal - kawalan kepala (boleh mengangkat kepala bila ditarik tangan ketika baring), meniarap dan telentang, genggam objek, pergerakkan mata bila objek digerakkan, dan tindak balas pada bunyi di persekitaran. 

Semua ujian Little Ammar lepas... Anak Mama bijak... Yeay... Nurse pun cakap tak takut nak pegang sebab badan da keras. 

Sebelum keluar untuk suntikan, nurse ada bagi nasihat supaya:

1. Jaga kebersihan bayi dan ibu
~ Lap bahagian mulut bayi dengan kain basah yang bersih sebelum tidur. Memang wajib ye para ibu...
~ Ibu harus basuh tangan selepas menukar lampin bayi

2. Pemakanan
~ Masih belum boleh beri makanan pepejal

3. Keselamatan dan pencegahan kecederaan
~ Perlu awasi setiap masa - sbb bayi da pandai meniarap dan menelentang, risau bila dia menelentang kat atas simen. kepala akan bergegar.

~ TIDAK DIBENARKAN menggunakan BABY WALKER ye - sbb boleh memberi kecederaan dalaman dan luaran yang teruk kerana pinggang bayi belum kuat dan risiko jatuh lebih tinggi.
~ Jangan beri main alat permainan yang kecil - blh menyebabkan tercekik.

Selepas sesi bual bicara, aku ke bilik suntikan... Sekali lagi diselubungi rasa risau, takut Ammar menendang masa disuntik...

Satu keajaiban berlaku...

Ammar tenang dan santai je. Muka pun bersahaja bila aku start selak bodysuit dia, n nurse pegang kaki, aku pula tekan bahagian tangan.

Bila jarum menusuk...

Ammar langsung tak nangis seperti bulan-bulan yang lepas...

Alhamdulillah... Syukur...

Tuesday, February 21, 2012

ADUAN KPDNKK

Akhirnya setelah 1 tahun 2 bulan, aku dah tak dapat nak tahan kesabaran... Minggu lepas 8 Febuari 2012, aku buat aduan di KPDNKK mengenai kes Penipuan Perkhidmatan Photografi Perkahwinan. Banyak masa telahku berikan untuk berunding dan mencari jalan penyelesaian tapi tiada respon yang positif diterima.

Aduan Pertama
Mengikut prosedur yang disarankan sebelum nak buat aduan ke KPDNKK, pada 28 Julai 2011, aku buat aduan di NCCC (Pusat Khidmat Aduan Pengguna Nasional). Segala maklumat mengenai penipuan aku coretkan di ruang laman sesawang E aduan. Tetapi pihak NCCC hanya menelefon sekali sahaja untuk mengesahkan aduan aku, kemudian sepi...

Lama menunggu tiada berita kunjung tiba...

Wednesday, February 15, 2012

Bayi 3 bulan ada simptom Asma


Apa perasaan anda bila melihat bayi anda sukar bernafas disebabkan batuk dan selsema? Pastinya ada riak risau terpancar di muka.

Cerita ini berdasarkan pengalaman saya membesarkan putera kecil kesayangan saya.

Ammar 4 bulan

Apa yang sangat menyeronokkan bagi seorang Mama, bila anak yang dilahirkan sudah menunjukkan perkembangan yang sangat memberangsangkan, 14 Febuari mencetus kenangan terindah bila Little Ammar yang sebelum ni hanya pandai terlentang, tiba-tiba dah pandai meniarap tanpa bantuan. Biasanya Aku atau Mr Hubby akn tolak badan Ammar supaya dia meniarap...

Mak G ada beritahu masa aku ambil semalam yang Ammar da meniarap... Wah seronok dengar...

Bila sampai rumah, aku terus baritahu Mr Hubby... Sangat excited, Aku baringkan Ammar di tilam, x sampai 3 minit dia dah meniarap...