Friday, April 20, 2012

Arjuna Jr. sudah 7 bulan...

Hi all... 19.4.2012... Incik Ammar sudah 7 bulan... Alhamdulillah. Anak Mama sudah besar, cerdik dan aktif... Ya Allah kekalkanlah dia bersama kami, Izinkanlah kami mendidiknya dengan baik menjadi insan yang berguna. Akan kami rawati amanahmu ini dengan penuh tanggungjawab. Daddy n Mama sayang sangat kat Ammar.

Frankly, aku perlukan stamina yang kuat dan super power untuk jaga Incik Ammar. Dia bukan jenis budak yang suka duduk diam.

Sekejap je berada di depan mata kita, x lama lesap. Bila dicari, di ceruk dapur. Entah apa layang dia dok suka sangat ke dapur tu. Agaknya nak ikut jejak langkah Mr Daddy kot, pandai masak.

Kalau bercerita pasal bangun pagi, Incik Ammar ini x perlu dikejut. Dia akan bangun sendiri, memang x pernah lewat bangun lebih pukul 7 pagi kecuali malam tu dia meragam ajak main. Macam malam tadi punyer kes. Nak tidur sangat la susah. Mr Daddy xda pergi outstation ke Bumi Kenyalang. Pukul 12 masih memanjat atas badan Mama yang dah x larat ngantuk mau tidur. 

Jam 3 pagi, enjin dia dah start. Mula operasi memanjat lagi ajak main, tepuk2 pipi Mama, korek2 mata Mama suruh buka. Bertuah betul anak Mama ni.  

Aku pegang lembut pipi dia, usap... 

Ammar, Ammar x sayang Mama ye???

Matanya x lepas pandang mataku... Diam seketika...

Matanya dikelip...

Aku dapat rasai bahawa anak kecilku ini sangat memahami dan menyayangiku....

Ku kucup dahinya lembut...

Ya Allah, kuatkanlah iman dan kesabaranku...

Jom lihat aksi Incik Ammar ni...

Merangkak sambil membawa bakul susu... Sangkut kat leher lagi...  Apa la anak mama sorang ni...
Aksi slumber je dia duk atas kotak... tangan tu x pegang apa2... Duk bersantai situ...
Stunt nak lompat dari kotak... Ini budak aar... X takut langsung...
Nak memanjat tangga dari tepi...
Cabaran mendaki tangga... Akan ku sahut...
Bersedia... 1 2 3... Ceh... Semangat... X padan kecik...
Akhirnya... Di sini aku... (Mama x larat nak melayan...) so masukkan je dia di  cot. lagi selamat daripada Ammar buat aksi stunt lagi.
Peace... Muka rindu kat Daddy... Tidur selimut dgn kain solat Daddy...
Dengki dengan kelambu Mama... Tarik2... Sampai berlubang jadinya...

Jadikan anakku anak yang soleh, beriman, taat kepada perintah Allah, patuh kepada kedua ibu bapa, baik hati, baik akhlak, cerdik akal... Amin...

No comments:

Post a Comment