Thursday, October 11, 2012

DIARI KEHAMILAN II : GEMUK KE AKU? PENINGKATAN BERAT BADAN KETIKA HAMIL

Da masuk 6 bulan... berat masih maintain 49kg... Wow cukup memberangsangkan...

Aktiviti aku setiap kali balik je dari keje, mencari penimbang berat... Haha... sebab nak maintain berat badan... Takut gemuk... Cam hamil anak pertama, makan langsung x jaga. Sekali pi check up sure naik 4kg - 5kg... Cukup merunsingkan...

sumber: Incik Google

Selain itu, ini pula rutin setiap hujung minggu... Nak tahu perkembangan my little baby... 2nd pregnant ni perut x la over besar dan membonjol... Menurut mak bidan yang selalu mengurutku setiap kali pulang ke kampung, katanya baby girl... Tak kisah la jantina Mak Mah, janji sihat walafiat cukup sifat, amin...

sumber : Incik Google

TIPS: 


Tambahkan berat badan secara perlahan 

Penambahan berat badan berbeza di kalangan individu dan bergantung kepada banyak faktor. Walaupun berat anda akan diambil ketika anda berjumpa dengan doktor anda, ingatlah bahawa tiada bukti penambahan berat badan memberi kesan kepada kesihatan bayi anda. 

Purata tambahan berat badan semasa kehamilan adalah di antara lapan kilo dan 15 kilo. Tumpukan kepada pengambilan diet yang sihat: banyak karbohidrat, banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, protin dalam jumlah sederhana dan lemak dan gula dalam jumlah sedikit. 

Apabila berat badan anda bertambah, jumlah pertambahan juga adalah penting. Ramai wanita hanya menambah sedikit berat badan semasa trimester pertama dan akan meningkat secara berterusan, dengan jumlah paling banyak diletakkan pada trimester ketiga semasa bayi sedang giat membesar. 

Makan hidangan kecil setiap beberapa jam 

Walaupun anda tidak lapar, kemungkinan bayi anda berasa lapar, jadi cuba makan setiap empat jam. Dan jika mabuk hamil, tidak suka makanan tertentu, pedih hulu hati atau ketakcernaan membuatkan anda sukar untuk makan, anda boleh cuba mengambil lima atau enam hidangan kecil daripada hidangan yang lebih besar untuk memudahkan badan anda menerima makanan. 

Ingatlah bahawa bayi anda yang sedang membesar kerap memerlukan zat makanan, jadi jangan tinggalkan apa-apa santapan.No comments:

Post a Comment