Tuesday, December 31, 2013

Azam 2014 yang indah

Alhamdulillah... lagi 3 jam akan memasuki tahun baru, fasa baru, strategi terhebat untuk bisnes Shaklee dan rank baru pada Januari 2014. Oh yeah.
Syukur ke hadrat Ilahi hanya 1 je tak tercapai iaitu motorbike untuk hubby. Tak apa, kita usaha lagi ye hubby. Hubby pn akan test JPJ untuk lesen motorbike. Oh yeah. Satu permulaan yang hebat untuk menyambut tahun 2014.
Azam 2014 yang terhebat
1. Luaskan empire Shaklee dan membantu orang ramai merasai hidup dgn kebebasan kewangan walaupun kos hidup meningkat.
2. Lebihkan kuasa memberi supaya orang lebih sihat dan tingkatkan kesedaran penjagaan kesihatan bersama makanan sihat.
3. Capai lebih banyak impian dalam hidup dan bahagia serta gembirakan ibu bapa dan keluarga kecilku.
4. Jiwa meronta- ronta nak menjejak tanah suciMu.
Niat yang baik semoga dipermudah. Amin.

Monday, November 25, 2013

FAKTA KESIHATAN - Air Batu

Fakta Khasiat Air Batu atau Air Sejuk



1. Membiasakan diri mengunyah air batu akan meningkatkan kecerdasan fikiran dan kepantasan pergerakan.
2. Air Sejuk yang hening dapat menolong pesakit insomnia yang sukar tidur agar dapat kembali tidur seperti biasa.
3. Orang yang tidur dalam udara yang sejuk dan berselimut untuk memanaskan tubuhnya adalah kombinasi yang baik untuk menjaga kesihatan secara menyeluruh dalam jangka masa pendek apatah lagi jangka panjang.
4. Udara panas lebih memudahkan penyebaran penyakit berjangkit kerana bakteria lebih agresif dan cepat membiak dalam cuaca begini.
5. Liputan ais di Antartika (daerah kutub Selatan) dan Artik (daerah kutub utara) adalah pengimbang dasar bumi yang amat panas.
6. Kombinasi dalam bumi yang panas dan luaran bumi yang sejuk adalah rahsia keseimbangan tekanan semulajadi alam yang mengawal graviti dan pergerakan bumi pada paksinya.
7. Ais atau air sejuk dapat mengembalikan memori atau sifat pelupa yang keterlaluan.
8. Benarkan anak anda mengunyah air batu kerana ini akan menguatkan giginya dan benarkan anak anda memakan ais krim secara perlahan-lahan dan berterusan sehingga batuknya hilang dalam masa beberapa jam kerana mengambil ubat batuk biasanya akan mengambil masa satu minggu untuk melegakan batuk secara total.
9. Air batu amat diperlukan oleh mana-mana atlit sukan dalam kecederaan yang tidak disangka-sangkakan.
10. Air sejuk atau air batu kini dijadikan bahan perencat kepada kecederaan yang akut seperti demam panas yang biasanya dihidapi oleh bayi yang mempunyai potensi menghidapi sawan.
11. Air sejuk adalah terapi yang amat popular sebagai penguat tulang yang telah patah dengan syarat ia dibalut dengan kain hitam.
12. Air sejuk dalam rahsia cuka adalah sangat baik untuk menguatkan tulang yang patah kerana ia dapat menyembuhkan tulang dengan lebih cepat.
13. Air suam dengan rahsia cuka yang diminum akan melemahkan dan mengecutkan sistem aliran darah yang menjadi penyebab utama terjadinya lumpuh.
14. Adalah makruh mengambil air sembahyang (wuduk) pada suhu yang tinggi atau yang telah terkena panas cahaya matahari yang pastinya akan mengganggu sistem deria pada kulit.
15. Air sejuk secara psikologinya amat ditakuti oleh pesakit yang mengalami gangguan jin atau dikuasai oleh unsur-unsur spiritual yang jahat.
16. Air sejuk mempunyai nada bunyi dalam tekanan rendah yang amat lembut lagi mengharmonikan.
17. Air sejuk akan menguatkan tulang bayi.
18. Air sejuk akan meningkatkan sistem imun yang luar biasa sebagai tenaga pencegahan berbagai penyakit alahan dan jangkitan.
19. Air sejuk dalam rahsia ais memegang rahsia kepadatan molekut kristal yang paling keras iaitu intan.
20. Air sejuk adalah kuasa penyerap yang amat sesuai dijadikan sistem penghantaran tenaga yang paling cekap sehingga ke dasar sel yang jauh dan menyeluruh.
21. Air sejuk mempunyai daya rangsangan yang boleh mengembalikan semangat orang yang telah hilang ingatan seperti pengsan, gila dan koma kembali sedar.
22. Mandi air sejuk akan menguatkan tulang. Tulang yang berlebihan urik asid akan meningkatkan suhu tulang dan melemahkan struktur tulang.
23. Air sejuk lebih stabil molekul atomnya.
24. Air sejuk lebih peka kepada gelombang frekuensi rendah yang dirakamkan melalui niat dalam amalan berwuduk.
25. Air sejuk dapat merakamkan gelombang frekuensi rendah lebih stabil.
26. Air sejuk sesuai dijadikan air penawar kepada orang yang ingin merakamkan bunyi dalaman yang disertai dengan rasa kasih sayang dan keikhlasan.
27. Air kelapa muda bersifat sejuk amat baik untuk kesihatan kerana ia amat berkesan untuk meneutralkan kesan keracunan dan keasidan yang berlebihan dalam aliran darah. Tubuh secara semulajadinya bersifat panas dan ia memerlukan pasangan yang bersifat sejuk.
28. Oksigen dan hidrogen bersifat panas dan ia menguasai bahagian perut. Adalah menjadi suatu kesalahan memulakan amalan pemakanan di waktu pagi dengan unsur-unsur yang panas. Minumlah seteguk air sejuk di awal pagi kerana ia menguatkan perut.



Hidup pasti Luarbiasa,
MeaSalih

908115 | 013.222.02.40 
Shaklee independent distributor
Pakar ibubf Slimfit & kesuburan

Thursday, November 14, 2013

Mimpi Diskusi bersama Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil


Bangun tidur, aku terkebil-kebil keseorangan, anak-anak masih nyenyak tidur. 

Aku bermimpi duduk berbincang di tempat yang indah macam di hotel Palace Golden Horses bersama Datuk Shahrizat. Topik apa aku dah tak ingat. Dalam mimpi tu beliau seolah-olah ketawa bersama begini. Teringat-ingat muka beliau. 

Semalam aku xda pun teringat atau terfikir pasal sesiapa, sebut nama pun tidak. 

Tafsir mimpi:

Bertemu Orang kenamaan dan berpangkat

Jika anda bermimpi bertemu dengan seorang/banyak pangkat

hidup usaha (dagang) anda dan dikehidupan sosial sangatlah maju. Dan jika seorang wanita yang bermimpikan bertemu dengan orang kenamaan akan bersuamikan sorang duda yang terhormat dan kaya raya.

Tak lupa juga, 3 tahun lepas aku pernah bermimpikan tentang Nabi Muhammad yang memimpin tanganku dan ibu di kawasan lembah yang gelap ke atas bukit yang terang benderang. Mukanya suci, bercahaya dan kacak. 

Tafsir mimpi:
Bertemu Nabi-nabi
Jika anda bermimpi bertemu dengan nabi Muhammad SAW, bermakna anda
akan mendapat kemuliaan baik didunia mahupun di akhirat, jika bertemu
dengan nabi Adam AS bermakna akan mendapat kemuliaan di dunia dan
akhirat dan segala doa akan dikabulkan. Dan jika melihat nabi (nabi
yang lain), bertanda akan tiba karunia Tuhan yang kelak
membahagiakan. Bila bertemu dengan sahabat nabi bermakna akan menjadi
orang pintar ilmu lahir batin. Berjumpa dengan para Wali pecinta nabi
bermakna jika anda sedang menuntut ilmu akan berhasil.

Allahuakbar, jika kata-kata ini benar, sesungguhnya akulah manusia yang sungguh bertuah, kerana Ustaz pernah berkata syaitan tak boleh menyerupai Nabi Muhammad S.A.W. di dalam mimpi ataupun nyata. 

Lagi 1 mimpi yang tak mungkin aku lupa, di suatu pagi aku melalui kawasan denai berlumpur sangat tebal, tika itu aku menyorong basikal, apabila basikal tersekat, aku melalui denai hingga ke atas bukit. Bila mana tiba di atas bukit itu, aku terlihat bintang-bintang yang berkelipan, sangat bercahaya. Ku kutip bintang-bintang itu ke masukkan penuh ke dalam beg sandangku. 

Tiada tafsiran mimpi tapi aku tahu, aku akan berjaya. Tunggu masa dan ketikanya. Insya Allah.

Fakta Menarik Tentang Mimpi

Berikut ini beberapa fakta menarik yang berhubungan dengan mimpi:
  1. Orang buta juga bermimpi. Orang yang terlahir buta dalam mimpinya memang tidak melihat  ‘gambar’, tapi mereka bermimpi tentang suara, sentuhan, dan emosi yang  mereka rasakan. Memang sulit bagi orang normal untuk memahami, tetapi  keinginan tubuh untuk tidur dan bermimpi sedemikian kuatnya sehingga  bisa mengatasi segala macam hambatan fisiknya.
  2. Semua orang bermimpi. Semua orang bermimpi, kecuali pada beberapa kasus penyakit jiwa yang  parah. Meskipun demikian antara laki-laki dan perempuan memiliki  perbedaan mimpi dan reaksi fisiknya. Laki-laki cenderung bermimpi  tentang laki-laki lain, sedangkan mimpi kaum perempuan cenderung  berimbang antara laki-laki atau perempuan lain.
  3. Mimpi mencegah gangguan emosi. Dalam penelitian mengenai tidur, percobaan pada orang yang  dibangunkan pada awal mimpi dan tetap diperbolehkan tidur selama delapan  jam sehari, setelah tiga hari menjadi kehilangan konsentrasi, gampang  marah, mengalami halusinasi, dan tanda-tanda gangguan emosi lainnya.
Hidup pasti Luarbiasa,
MeaSalih

908115 | 013.222.02.40 
Shaklee independent distributor
Pakar ibubf Slimfit & kesuburan


Wednesday, November 13, 2013

Cik Annur - 10 bulan : Gebus cebol


Berat : 7.6kg
Tinggi : 67cm
BMI : 16.9

Perkembangan: 
Cik Annur Mama sangat aktif, pandai berdiri, panjat tangga, lompat2, merangkak laju, duduk atas kerusi set dan pandai kawan dgn Incik Ammar. Gadis cute yang suka mengalah tapi  kuat nangis bila diusik. 

ada timing tidur yang sangat ketat. cukup masa nak makan dan tidur. Tinggi x naik. Berat naik 1 kg je. hish banyak da lari sebab aktif sangat.

Pergi Klinik jumpa aunty Angeline, waaa... perut dia comel dan besar. hehe. katanya, baby girl. officemate masa keje Ruskin. X sangka dapat jumpa lagi.  

Mama pn apa lagi, edar la flyer pada aunty Angeline...

Moga aunty selamat melahirkan baby girl yang comel yang Cik Annur.

Friday, October 18, 2013

My Diary : Kedamaian hidup

Syukur ke hadrat Ilahi, aku masih diberi nikmat untuk merasai nikmat hidup bersama keluarga kecilku.

Seawal pagi melihat muka comel anak kecilku, membuatku tersenyum sendiri. Allahuakbar, besarnya nikmat yang Kau beri padaku. Dengan kehidupan yang telah tersusun untukku. Dunia penuh warna dalam lakaran kanvas hidupku. Bersama Kau hadirkan insan-insan pendamping dan teman-teman yang menyayangiku.

Jam 8:00pagi, suami memanaskan enjin motor. Jika dulu aku menghantar kedua-dua anakku ke rumah mak pengasuh, tetapi sejak 4 bulan lepas, suami bersama menghantar, berempat kami atas motor. dapat merasai kesusahan orang lain yang tak punya kereta.

Selepas menghantar anak2 kecilku, kami terus bersarapan pagi bersama.

Jam 8:30pagi kami bergerak ke tempat kerja bersama. Tangan kasarnya ku cium. bila tang pipi... tetiba makcik sebelah sedang siram bunga. aiyarkkk...

Malu dibuatnya...

Pintu blackie ku kuak, sterengnya ku usap,

Blackie, Mama sayanggggggggggggggg blackie. please jgn merajuk lagi.

Petang mama mandikan blackie, k?

TIPS KEDAMAIAN JIWA
---------------------------
Rutin saya setiap hari, sebelum mendengar apa2 muzik dan luahan hati org, masuk kereta sepanjang perjalanan ke office;

1. istigfar
2. selawat ke atas Nabi
3. surah dhuha - alam nasyrah
4. ayat 1000 dinar
5. zikir ya wahhab - menjemput rezeki

basahkan lidahmu dengan memuji kebesaran TuhanMu, penuhkan dadamu dengan makanan rohani. 




Hidup pasti Luarbiasa,
MeaSalih

908115 | 013.222.02.40 
Shaklee independent distributor
Pakar ibubf Slimfit & kesuburan


18 Sebab Shaklee Menjadi Fenomena di Malaysia

18 sebab kenapa jenama Shaklee berbeza dari yang lain...


  1. Pada 1915 Dr. Forrest C. Shaklee menghasilkan produk yang pertama dikenali sebagai “Vitalized Minerals” dimana beliau mengasingkan sebatian semulajadi dari sayuran untuk mendapatkan khasiat mineral.Seorang biochemist menggelarkan sebatian tersebut sebagai “vitamins”.Inilah sejarah dimana perkataan vitamin terhasil.
  2.  Dr. Shaklee merupakan seorang chiropractor. Beliau memiliki ijazah dalam bidang nutrisi, biochemistry, philosophy and divinity.
  3. Pada 1924,Dr Shaklee membina health care center yang lengkap dengan pekerja terdiri daripada chiropractors, osteopaths, internist, general practitioners and surgeons. Dan untuk pertama kalinya, formula Dr. Shaklee untuk makanan kesihatan dibungkuskan dan dipasarkan.
  4. Pada 1928, beliau melahirkan a sensible diet regimen dan mencadangkannya untuk semua pesakitnya. Diet ini bersamaan dengan Food Guide pyramid yang sekarang ini juga dicadangkan oleh United States Department of Agriculture, tetapi dengan penambahan pada bijirin, buah2an ,sayur2an dan minima lemak dan gula.
  5. Pada January 1929, beliau menjadi menteri dan pada 1933, secara rasminya beliau menerima darjah kedoktorannya. Beliau menekankan kepentingan the spiritual part of life yang akhirnya menjadi filosopi asas dalam Shaklee.
  6. Beliau mengamalkan ilmu chiropractic sehingga umurnya 65tahun. Kemudian melancarkan Shaklee Corporation untuk memasarkan produk yang telah beliau hasilkan sepanjang hayatnya. Impian beliau adalah untuk berkongsi kesihatan yang lebih baik dan produknya bersama dunia.
  7. Produk nutrisi Shaklee dikenali oleh kerajaan sebagai makanan berbeza dengan produk dari syarikat lain yang dilabelkan sebagai drug companies.
  8. Shaklee merupakan pengeluar vitamin dan mineral yang terbesar di dunia dan dilabelkan sebagai leader in the nutritional industry.
  9. Shaklee menjalankan ujikali klinikal sendiri terhadap produk2 mereka.Ia dilakukan oleh pihak luar, unbiased sources (such as Yale University and Harvard University)dimana kajian klinikal ini dijalankan keatas manusia dan bukan haiwan untuk membuktikan secara saintifik yang produk2 Shaklee boleh diutilisasikan dan selamat ke atas badan manusia. Beratus ujian diterbitkan in peer-reviewed nutritional and medical journals such as:The American Journal of Clinical Nutrition. The Journal of Nutrition. The Journal of the American Dietetic Association. The Journal of Applied Physiology, and. The American Journal of Cardiology
  10. Sesetengah syarikat mendakwa mereka melakukan ujian klinikal sedangkan hakikatnya tidak pernah diuji kerana undang- undang tidak pun memerlukan mereka berbuat demikian tapi mereka mendakwa demikian hanya untuk melakukan produk mereka. Berbeza dengan Shaklee yang melaburkan berjuta2 ringgit untuk melakukan ujian klinikal terhadap produk mereka
  11. Produk Shaklee kesemuanya seimbang dan memenuhi hampir semua suplemen semulajadi yang badan perlukan. Sebagai makanan, produk2 Shaklee mengandungi nutrien2 asas,enzim2 dan juga pyhtochemicals (bahan2 kimia semulajadi dalam sayur2an dan buahan ie karotenoid, flavonoid..yang ni nanti saya ulas panjang dalam entry yang lain)
  12. Shaklee memiliki makmal kajian dan penyelidikan mereka sendiri di Hayward, California, dan makmal kedua di bina di Stanford University in Palo Alto, California.
  13. Tahukah anda Shaklee memiliki perusahaan ladang (manufacturing plant) mereka sendiri di Norman, Oklahoma. Tidak seperti sesetengah syarikat yang mengeluarkan vitamin dengan membeli dari mana2 makmal dan meletakkan label jenama mereka.. Tidak seperti Shaklee yang memiliki ladang vitamin sendiri.. Menarik bukan.
  14. Shaklee melaburkan melebihi 12juta USD setahun untuk penyelidikan dan ujian makmal. Shaklee juga mempunyai lebih 150orang saintist dan lembaga penasihat terdiri daripada doktor, pensyarah,professor, saintis dari universiti terkemuka dunia
  15. 176 ujian yang berasingan dijalankan ke atas setiap satu bahan yang terlibat dalam penghasilan produk shaklee . Ujian melibatkan ketulenan, ketahanan dan keselamatan
  16. Setiap produk Shaklee didakwa mempunyai dokumen pengesahan.
  17. Setiap produk Shaklee telah melalui sebanyak 262 ujian kualiti jaminan (assurance) yang berasingan dalam setiap proses pembuatan.
  18.  Shaklee produk semuanya dijamin berkualiti.
credit: Master Shareeza Hashim

Hidup pasti Luarbiasa,

MeaSalih
908115 | 013.222.02.40 
Shaklee independent distributor
Pakar ibubf Slimfit & kesuburan

Thursday, October 17, 2013

Sajak Mentalis Pak Sako

Bapak rugged, anak groovy,
Sedang membiak di sana sini,
Di pantai memakai bikini,
Di kubur memakai mini.
Orang-orang kampung menghadap Kiblat,
Mereka membawa komik-komik Barat,
Bermain karate, ganti bersilat,
Makan anggur, menggantikan langsat,
Gasing dibuang, dimajukan bowling,
Berasmara mereka kata necking,
Bercumbu-cumbu mereka kata pecking,
Buang Mak Inang, menggantikan dansing,
Tetapi, bila bergula dalam kencing,
Barulah teringat nak makan jering,
Terkenang kepada petai dan kerdas,
Barulah nak belajar mandi hadas.
Melayu bukan, Malaysian pun bukan,
Cina bukan, Indian pun bukan,
Inikah akar-akar yang mangaku rotan?
Atau kaca-kaca yang mengaku intan?
– Pak Sako (Dr. Ishak Haji Muhammad)
Sangat mendalam maksud sajak yang kerap ku dengar. Aku telah jatuh cinta dengan radio Bernama penuh info dan sarat dengan penjanaan minda lebih kreatif. 
Hidup pasti Luarbiasa,

MeaSalih
908115 | 013.222.02.40 
Shaklee independent distributor
Pakar ibubf Slimfit & kesuburan

Cabaran Kejayaan : Mr Blackie Merajuk

Jam 8.30pagi aku bergerak ke office, dari semalam lagi Mr blackie merajukk bila aku usha family car baru.

Merengus mengeluarkan bau hangit, tersengut-sengut dan berhenti di tepi highway. Pagi ini dia buat perangai lagi. Sian dia. Mama sayang blackie la, Mama x jual blackie.

Sejam menunggu panas dia reda, sampai abg driver tempat kerja lama.


Oh my baby... please... jgn merajuk. 


Call husband "U, keter ni rosak la. Merajuk lagi."

Suami, cuba u cium rim 4/4. Tgk dr mana hangit. Takut break sangkut. 

Jd kerja plak nk menonggeng kan.

U biar sejuk dlu. Pastu u goose turn. 

ha U nak I bawa kereta terbalik ke???

Bingung ke bengong aku jadinya. Hahahahahaha. 

Perlahan-lahan bawa ke bengkel, tanpa boleh tekan break, takut sangkut lagi. sangat mencabar giler. Boleh drift bila hanya pakai handbrake. 

Sesampai di bengkel, saat ingin ku tinggal blackie, tetiba kunci rumah tertinggal plak, buka balik pintu blackie, ku ambil kunci, saat ingin menutup, tanganku terkatup sekali.

Arggggggggggggggggg, jeritan jantan terkeluar. sepanjang jalan ke office ku urut2 tangaku, sampai office aku ikat guna selotep bagi tegak. 


best sangat hari ni, aku suka diuji. sebab ia mengajarku menjadi matang, sabar dan mampu menerima apa saja yang datang. 

Smile.

Watlek Watpeace...

Hidup pasti Luarbiasa,

MeaSalih
908115 | 013.222.02.40 
Shaklee independent distributor
Pakar ibubf Slimfit & kesuburan



Friday, October 11, 2013

Reward Diri : 8 bulan bersama Shaklee - Samsung Smart Camera

Life is beautiful. 

One just needs to see the better side of the things...

Keep smilling 




Sharing pengalaman indah bersama Shaklee. Alhamdulillah impian untuk miliki samsung smart camera tercapai dalam masa 8 bln menghuru harakan bisnes menjual suplemen terbaik di dunia buat kaum ibu menyusu, ibu berpantang, ibu menyusu slimfit dan pelbagai. Niat membantu dipermudah dengan perjumpaan dengan insan2 hebat seperti Presidential Master Shareeza Hashim dan keluarga Jutawan yang melebihi 10000 orang di seluruh Malaysia.

Tidak lupa juga saya dipertemukan dengan anak-anak bisnes yang hebat dan luar biasa.

Bersama kita seiring menuju kejayaan. Impian pendapatan RM10000 sebulan bakal menyusul untuk wanita biasa seperti saya. Alhamdulillah. Terima kasih Allah.

Usaha tanpa doa adalah sombong
Doa tanpa usaha adalah sia-sia
Usaha dengan doa adalah kejayaan hakiki.


selalu kena tegur dengan Kak Cery, macam nak balik kampung... duk usung beg yang penuh dengan stok dan buku hari-hari.

Kenapa SAMSUNG SMART CAMERA?

sedikit review kenapa camera ini menjadi pilihan saya:
---------------------------------------------------------------

1. mea suka ambil gambar... sangat2 suka... x kira jumpa customer hantar barang, anak2 bisnes, rakan2, kumbang ke... semut ke... pn mea ambil gambar dia. dan memudahkan amik gambar produk.
2. boleh link dengan handphone samsung Note II untuk ambil gambar dari jarak jauh, just stand camera, dan klik guna handphone samsung dari jauh.
3. boleh link wifi untuk update gambar dan video dalam 1 masa ke facebook dan youtube
3. speed shutter sangat cepat. kamera lain 3 gambar/second. camera samsung ni 10 gambar/second. huwa... gempakkkk...

Harga RM2,400.00

sebulan mea simpan RM300.00 dari duit bonus Shaklee. Alhamdulillah. cukup 8 bulan cukup duit meza gi kedai, terus pilih SAMSUNG SMART CAMERA ni. sambar warna putih sebab nampak eksklusif. ada 3 color - pink / silver dan putih.

selebihnya mea akan update... nak test dulu... sila jeles. hehehe...




MeaSalih
908115 | 013.222.02.40 
Shaklee independent distributor
Pakar ibubf Slimfit & kesuburan

Wednesday, October 9, 2013

KISAH CINTA HAMIL: Kurus Jadi Hamil Shaklee

Allahuakbar... Allah Maha Besar. Dengan kebesaranMu juga dapat aku merasai kebahagiaan di petang hari. 

Speechless.



Testimoni sumber whatsapp

Customer merangkap anak bisnes saya mendapat berita baik hamil anak ke2 setelah mengambil alfalfa, lecithin dan esp. Niat hati nak kurus slimfit tp Allah telah rancangkan yang terbaik untuknya.

Kami keluarga VVCrews mengucap jutaan TAHNIAH buat Nurul Shuhada, VVCrews Pahang. Jaga diri n baby k.

Syahdu...

Salmeza Salih

908115 | 013.222.02.40 
Shaklee independent distributor
Pakar ibubf Slimfit & kesuburan

Anak Degil Jika Dicium???


Di'tag pada isu ini?

Aku? Pasti membangkang. Aku tak kisah siapa yang keluarkan isu. Tapi kata-kata ini macam tak berasas. Setiap parent sure tertanya, WHY? Bukan Wa Hayun You!!! No... No... No...

Setiap hujah pasti ada penerangan yang jelas.

Aku sebagai ibu, aku juga tak ingin anak yang degil, dan hanya disebabkan kita menciumnya, menjadi punca sifat mereka. Adakah kita ibu binatang? Kita manusia. Naluri seorang ibu sangat kuat. Anak-anak yang kurang sentuhanlah, kadangkala menjadi anak yang degil, suka memberontak dan suka memencilkan diri. Degil disebabkan dari asuhan dan didikan bukan dari ciuman seorang ibu dan bapa.

Muhammad Ammar Raziq, dilahirkan dari rahimku, yang ku kandung selama 9 bulan 2 hari. Sejak kecil segala urusannya hanya suamiku yang banyak sentuh tubuh badannya. Usianya 1 hari hingga kini, Suamiku yang memandikannya, mengusapnya, mengurutnnya dan tidur bersama, pendek kata tidur mesti bawah ketiak papa. aku agak jarang menguruskannya. Akhirnya Ammar jadi anak yang cukup kuat dari segi dalaman dan luaran. Bila Papa marah dia menurut, walau nangis tapi cari papa. Bila turn aku menjaganya, dia kurang mendengar, bila aku marah dia menjauh. Dari situ aku sedar, aku kurang menyentuhnya.

Tiada cara lain, aku cari alternatif. Apa aku buat?. Aku tahu masa anak tidur minda separa sedar time tu kita baca al fatihah, zikir dan nasihatkan mereka. Dalam x sedar kita akan cium anak kita. Terlahir anak2 yang bijak pandai dari cara kita beri mereka nasihat ketika mereka tidur. Mata mereka akan berkedip. Dan ini juga 1 cara org jepun bijak pandai gunakan utk latih anak mereka.

 Dia berak pn kita cium. Inikan dlm keadaan dia tidur. 1 kedamaian dan ketenangan abadi. Seakan mengadap penciptaNya. Allah. Syahdu ko. Kekdg mengalir air mata. Ni pn da bergenang. Br taip. Huhu. Rindu my son n daughter. Mama love u. Jerih payah melahirkan mereka. Nak peluk mereka.

Seharian kita bekerja mengadap cabaran duniawi, bagaimana mendapat terapi jiwa. dengan memerhati setiap inci wajah anak, mengusap tulang belakangnya, menciumnya. bagaikan roh masuk ke tubuh menghilangkan rasa penat dan kesakitan. Allahuakbar. 

Aku hanya meluahkan apa aku rasa, sebagai seorang ibu. Selagi tidak termaktub dalam Al-Quran. Nak cari la buku Cara Rasulullah mendidik anak untuk aku jadikan teras.

Maaf sesiapa yang tersinggung ya.

Salmeza Salih

KISAH CINTA CAROTOMAX : Rawat Rabun dengan Shaklee


30 minit ke office tanpa cermin mata setelah makan caratomax selama hampir sebulan, saya dapat baca signboard jalan dengan jelas. Dulu tengok tv yang jarak 1 meter pn x nampak apa bayang. 

Seronoknya x sabar nak hidup tanpa bergantung pada cermin mata yang duk kat batang hidung sejak berumur 13 tahun.

Ruginya x kenal dari dulu.

Dulu x dapat drive tanpa cermin mata. Kini, pemandangan lebih jelas dan terang. Petang ni nak kena buat cermin mata baru dgn power baru. Kesan seawal 60 hari.

Untuk masalah rabun yang kritikal, pengambilan 2 biji sehari membantu hidup lebih bermakna.

Sayangi Mata Anda.

Salmeza Salih
908115 | 013.222.02.40 

Shaklee independent distributor
Pakar ibubf Slimfit & kesuburan

Tuesday, October 8, 2013

Fenomena Shaklee di Malaysia

Bagus ke Shaklee ni? Hebat ke?

Buat anda yang masih tertanya, ragu-ragu, dan sering berfikir negatif, simpanlah buah fikiran anda.

Di saat anda tertanya-tanya, kami dah maju ke hadapan. 

Kenapa Shaklee menjadi fenomena di Malaysia???

Kualiti dan kebersanan produknya untuk seisi keluarga.

Semalam admin bergerak ke Shaklee pada pukul 5 petang untuk mengambil stok dan mendaftarkan VVCrews. Sesi order dan mengambil stok mengambil masa sehingga 6 jam.

Jika tak cekal hati, kuat mental dan fizikal dah lama rapuh dan terpengaruh dengan hasutan fikiran menyuruh admin balik rumah.

Demi sebuah perjuangan untuk berjaya, admin teruskan jua menempuh untuk mendapatkan stok Shaklee di HQ Subang. 




Sampai di rumah jam 11.45pm. Inilah gara-gara stok Herb Lax hot yang baru tiba dan dihadkan hanya 2 botol untuk seorang distributor.

Dikhabarkan bila SMS Shaklee sampai.

"RM0.00 Shaklee : Herb-Lax is now available! Only 2 bottles allowed p/distributorship p/ transaction/p month due to limited stock. Only for walk in orders at Home Office and Branch not applicable to online orders. Sorry for any inconvenience caused."

Ramai berpusu-pusu hingga kehabisan bekalan stok di beberapa stokis di negeri lain.

Alhamdulillah, stok anda ada pada saya. Boleh terus pm atau whatsapp secara personal. Apa yang saya janjikan kualiti konsultansi eksklusif buat anda.

Ramai ibu2 berpantang kembali sihat dan cergas
Ramai ibu2 muda yang menghasilkan susu yang berkualiti dan meriah untuk bayi mereka
Ramai ibu2 menyusu kembali slimfit
Ramai isteri2 yang berjaya hamil dan memberi kebahagiaan buat semua mereka
Ramai2 ibu bapa yang kembali senyum sihat dan ceria.

Anda bila lagi? Ingin menjadi rantaian pengedar atau menjadi pemerhati setia?

~~~~~~~~~~~~~~~
Hidup untuk memberi

MamaAR
908115 | 013.222.02.40 
Shaklee independent distributor
Pakar ibubf Slimfit & kesuburan

Thursday, October 3, 2013

KULIT BERSERI DAN GLOWING SHAKLEE


KULIT CANTIK GLOWING
================

"sungguh cantik, memang cantik"
"sungguh manis, memang manis"

Sebilangan VVCREWS di serata Malaysia mempunyai kulit yang cantik, gebu dan glowing. Kesan pengambilan suplemen untuk sihat secara konsisten.

kulit yang kusam, gelap dan berjerawat tiada lagi, kini kulit lebih bertenaga dan licin. bila kulit cantik, orang sekeliling pun nampak perubahan.

Kami mengambil suplemen Shaklee terbaik di dunia.

Energizing Soy Protein
==============

Diiktiraf seluruh dunia dengan mempunyai kajian klinikal yang sangat ekstensif dan komprehensif serta memiliki kualiti protein yang tinggi pernah dihasilkan. Kacang soya yang digunakan oleh Shaklee hanya mengandungi "non-GMO" (non-Genetically Modofied Organism) yang mana ia diproses pada kadar suhu yang rendah.

Manfaat Utama:

Awet Muda - asid amino penting untuk membina otot, kuku, rambut, darah, organ, kulit, gland dan lain-lain. Pengambilan yang kerap kunci kepada awet muda.

Baik untuk Hormon - kacang soya adalah satu-satunya tumbuhan yang kaya dengan isoflavones, fungsinya bersamaan dengan hormon wanita. Ia membantu merendahkan paras kolestrol, mencegah osteoporosis dan sakit jantung.

Baik untuk prostat - Genistein yang terkandung dalam kacang soya terbukti keupayaan mengekang pertumbuhan dan perebakann sel kanser. Ia memusnahkan radikal bebas di dalam sel badan sebelum ia menukarkan sel DNA kepada sel kanser. Ia juga sangat baik dalam pemulihan uterus, ovari, menopause, dan pembesaran prostat.

Kulit remaja - meransang pembentukan sel kulit dan otot, mengurangkan kedutan, agen anti penuaan, mengembalikan radian kulit dan kepejalan otot, percepat sembuhan luka, dan mengurangkan kesan parut.

Pembekal tenaga - membekal tenaga dengan segera dan meningkatkan sistem imun, maka ia baik untuk kekal bertenaga, mencegah migrain, imsomnia dan tekanan.

Membaiki pigmentasi - membaiki masalah rambut seperti beruban dan rambut gugur, membaiki masalah pigmentasi dan kedutan

Membaiki memori - meningkatkan kualiti memori, vitaliti, dorongan seksual dalam rangsangan.

Dosage pengambilan:
==============
2 - 3 kali sehari. 2 sudu besar (perut kosong).

Cara tempahan:
===========
1. Tinggalkan mesej anda di:
https://www.facebook.com/shakleevitaminvalley?sk=messages_inbox
2. whatsapp ke 0132220240 untuk tempahan pantas

Shaklee Independent Distributor
Salmeza Salih - Id : 908115

Tips Mata Cantik - Penawar Rabun Shaklee


Adakah anda inginkan mata yang cantik dan sihat? Berikut adalah tips berguna untuk anda memelihara dan mendapatkan mata yang anda idamkan.
1. Pengambilan telur
Kuning telur sangat kaya dengan lutein dan zeaxanthin yang sangat baik untuk mata. Walaupun anda menghindarinya kerana ia mengandungi kolesterol yang tinggi, namun kajian yang dilakukan oleh University Massachusetts Lowell, apabila seseorang memakan telur secara teratur sebanyak 2 hari berturut-turut dpat meningkatkan lutein dan zeaxanthin tanpa meningkatkan LDL (buruk) kadar kolestrol.

2. Perbanyakkan pengambilan Antioksida
Selain dapat mengelakan dari mendapat penyakit kanser, antioksida sangat baik untuk mata. Antara makanan yang banyak mengandungi antioksida seperti buah beri, tomato, brokoli, bayam, kacang soya, karot, buah manggis dan sebagainya.

3. Banyakkan mengambil Omega 3 
Kajian yang dilakukan oleh Universiti Melbourne, Australia, menjelaskan pengambilan asid lemak omega 3 yang terdapat dalam ikan salmon dan makarel dapat membantu melambatkan kerosakan mata berbanding dengan mereka yang tidak mengambilnya.

4. Supplemen 
Makanan tambahan juga diperlukan kerana nutrisinya dapat membantu mengurangan risiko mata rosak. Tetapi jangan mengambil supplemen lebih dari sepatutnya kecuali atas arahan doktor.

5. Menjaga tekanan darah dan berat badan
Menurut American Acedemy of Opthalmology, mereka yang mengalami tekanan darah yang tinggi dapat menghalang aliran darah ke mata dan nutrisi tidak akan dapat dicapai oleh retina mata. Manakala lemak dalam tubuh adalah tempat penyimpanan utama bagi nutrisi yang larut dalam lemak dan jaringan lemak inilah bertindak sebagai nutrisi pelindung mata.
Salmeza Salih
Pakar IbuBF Slimfit
908115 | 013.222.02.40

Wednesday, October 2, 2013

7 Rahsia Kecantikan dengan Kolagen Powder Shaklee

Muka berjelaga... suami tengok pun x syiok. 

belum kahwin punya lah cantik bini aku ni. harum je. da kahwin, bau perok dapur... 

Ubahlah yunk sebelum terlambat.

sedihnya hati. demi suami isteri sanggup berkorban tapi kalau suami da cari lain sanggup ke nak berkorban. sempena bulan kecantikkan saya nak bantu kawan-kawan wanita saya mencuba kolagen pwder Shaklee yang asli tanpa campuran bahan asing.
beli 3 percuma keahlian. harga runcit RM298. tawaran harga runtuh, jimat sehingga RM94.

suplemen kolagen Shaklee yang unggul mengandungi 4000mg Kolagen RSS (Red Snapper Scale/Sisik Ikan Merah) proprietari, sejenis kolagen tulen dan bermutu tinggi yang diekstrak dari sisik ikan merah. Kolagen Shaklee adalah sangat rendah dalamberat molekular, sekitar 1000 Dalton, amat mudah diserap oleh tubuh dan membantu meningkatkan sintesis kolagen pada lapisan dermis dengan berkesan. Tujuh ramuan utama termasuk ekstrak biji Camelia Japonica, Kolagen Ikan, Ekstrak Kekerang, Lactobacillus Acidophilus, Vitamin C dan Vitamin B digabungkan untuk mempertingkatkan keberkesanan kolagen RSS dan menyokong kecantikan anda dari dalam ke luar.

7 Kesan dan Faedah Mengambil Collagen Powder Shaklee

1. Anti Penuaan - Mengecilkan liang-liang pori, kedutan dan garris-garis halus yang kelihatan.

2. Menghidratkan - Melembapkan kulit bagi mengurangi rasa kering dan mengelupas pada muka.

3. Mengembalikan Keanjalan Kulit - Meningkatkan ketegangan kulit, keanjalan dan kelembutan.

4. Melicinkan - Meningkatkan kelembutan dan kelicinan kulit.

5. Menyubur - Menggalakkan kuku yang kuat, rambut yang tebal dan bersinar.

6. Mencerah - Mengurangkan pigmentasi, jeragat dan meratakan warna kulit.

7. Menegang - Membantu menegang dan menganjalkan payudara.

Bukan itu sahaja, Collagen Powder Shaklee juga membantu menguatkan tulang, membantu mengurangkan rasa sakit sendi, membantu mengekalkan otot mata supaya anjal serta membantu meningkatkan fungsi otak.



Salmeza Salih
Pakar IbuBF Slimfit

908115 | 013.222.02.40

Tuesday, October 1, 2013

Promosi Shaklee Oct'13 - Apa itu Collagen Powder Shaklee?

Apa itu Collagen Powder Shaklee?


* Shaklee Collagen Powder (1 box : 15 sachets) 

Ia Merupakan suplemen KOLAGEN HEBAT yang mengandungi 4,000mg proprietari RSS (Red Snapper Scale) Collagen, kolagen berkualiti tinggi dan tulen yang diekstrak daripada sisik ikan merah.

Kolagen bermolekul sangat ringan Shaklee, kira-kira 1,000 Dalton dapat diserap dengan mudah oleh badan dan dapat membantu kepada peningkatan sintesis kolagen pada lapisan dermis dengan berkesan. 

Mudah larut dengan minuman dan makanan kegemaran anda. 

Satu hidangan dipek dalam satu sachet untuk memudahkan anda menggunakannya pada bila-bila masa dan di mana-mana saja. 

Gabungan tujuh bahan utama untuk meningkatkan keberkesanan kolagen RSS dan menyokong kecantikan dari dalam ke luaran. 

Ekstrak biji benih Camelia Japonica 
Ekstrak Pfaffia 
Kolagen ikan 
Ekstrak kerang-kerangan 
Lactobacillus Acidophilus 
Vitamin C 
Vitamin B

Salmeza Salih
Pakar IbuBF Slimfit
908115 | 013.222.02.40

Monday, September 30, 2013

BUKAN KAU TAKDIRKU -

mengimbas detik hampir 13 tahun lepas... tika itu aku masih di bangku sekolah. riang ria remaja bilamana pelajar kampung sepertiku berpindah ke sekolah menengah di kawasan bandar. berbekal keputusan upsr yang tak berapa nak ok, hanya 2a3b aku didaftarkan ke sekolah menengah oleh ayahku. alhamdulillah, bff masa sekolah rendah ditempatkan sekelas denganku.
ya, bermulalah dunia remajaku...

aku memilih duduk di sebelah rakanku di kelas 1B berhampiran tangga. agak janggal bila terpaksa berkongsi kelas dgn kaum india dan cina. kejutan budaya, pasti. aku kurang bercakap dan bertegur siapa dengan orang. di rumah aku tiada adik beradik perempuan. ibu menjadi teman dan pendamping. di sekolah juga aku hanya pergi ke mana-mana bersama geng kampungku. keadaanku yang begitu membuatkan aku sering dikatakan sombong... ah peduli apa... janji aku bahagia.

di hari pertama, aku diperkenalkan dengan guruku yang padaku dia cukup cantik dan lembut. namanya Rohani bt Pungut. Aku selesa dengannya.

masuk sebulan aku bersekolah di tingkatan 1, aku mula dapat membiasakan diri, terpaksa berhimpit2 di dalam bas sekolah yang terkenal dgn panggilan bas bombay.

aku begitu meminati matapelajaran sejarah yang diajar oleh cikgu Roslan. dan sesuatu yang menakjubkan aku menyukai tulisan cantik yang sering melingkari papan hitam di hadapan kelas. selain itu, cikgu roslan pandai menggunakan kelebihan beliau menulis dgn tangan kiri dan kanan.

indahnya...

**********************************

Aku tidaklah seperti remaja yang lain. Dibenarkan keluar rumah hingga ke lewat malam. Masa yang ada jika tidak di sekolah, aku habiskan di bilik peribadiku. kerana aku salah satunya anak perempuan dalam keluarga. nak kata dimanja tidak juga.

kerna sejak kecil aku dipukul hingga tangisanku jadi tak bernilai. bila mak bapak ke kebun, jika aku berjalan ke rumah jiran perempuan bermain pondok pondok, balik rumah pasti tendangan dan tali pinggang hinggap di badanku dipukul oleh abang-abangku. aku dianggap pemalas kerana jika tidak melakukan kerja kerja rumah seperti membasuh pinggang atau menyapu.

ah, da biasa tubuh kecilku dihenyak, tulang belakangku disepak. seperti aku bukanlah dari daging mereka. aku hanya berdiam.

dendam yang bakal ku bawa hingga tiba titik akhir hidupku.

pernah suatu ketika umurmu 10 tahun, tika aku bermain masak2 pasir di belakang rumah, aku dipanggil dan sesampai di rumah, aku dipanggil bohsia yang kerjanya hanya berkeliaran di luar rumah. hidupku sedari kecil tidak seperti kanak2 lain. selepas habis mak berpantang aku dibawa ke kebun kerana aku hanya menyusu badan. tika mak menoreh aku di tinggal di tengah kebun getah di dalam buaian.

dunia kecilku yang tak mengerti apa-apa sehingga ubat nyamuk lingkar menjadi makanan tika lapar menunggu mak siap menoreh.

anak2 sekarang merasa gigitan nyamuk dan agas sepertiku.

nantikan sambungannya Kau Bukan Takdirku.


**********************************


BAB 1: PACARAN
==============
aku tak percaya cinta

aku tak percaya cinta

aku tak percaya C.I.N.T.A

Remaja sepertiku bukan tahu erti cinta pun. yang aku tahu boipren girlpren. tapi x pernah pun aku bercinta sakan. cinta monyet org suka sana sini ada la. perasan meletoppp la.

dari sekolah rendah xda havoc sangat pun dalam alam pacaran kerana perwatakkanku yang kasar ala jantan kerana direkrut oleh abang2ku menjadikan jiwaku kental. x heran dek hinaan dan cercaan yang mengatakan aku tomboy.  aku dengan hal aku je.

balik sekolah, jika x ke kelas agama, aku duk melepak atas pohon jambu bol di perdu paling atas dengan kawan sejiwa, Afiz.

aku anak ustazah kafa, memang diwajibkan belajar lebih pandai dan tak pernah mengecewakan mak sebab tak pernah corot lagi. ujian solat first class kerana setiap kali ujian aku akan melakonkan cara solat dengan bacaan yang kuat.

habis sekolah agama, aku bersama jalan kaki dengan mak yang jauhnya dalam 2km turun naik bukit. kesian mak. aku tak apalah muda lagi.

FASA PERKENALAN
================
Sejak awal aku masuk kelas 1B bersama-sama teman rapatku, segalanya nampak normal. Aku duduk di barisan paling hadapan di tepi pintu. memudahkan pelajaran menusuk di otakku yang sedikit lambat.

hampir dua bulan, Tiba-tiba jiwa remajaku seakan tidak enak  pabila terasa ada mata nakal memerhati.
kot ye pun kan jangan lah pandang macam tu, kataku dalam hati. Gangguan sungguh. setiap kali mata nakal itu memerhati, aku seakan tidak selesa dan terus mencuit teman sebelahku, mak yah nama panggilannya.

kataku, mak yah mamat tu pandang ko la. dia nak ngorat ko tanpa rasa bersalah. beriyalah minah ni pusing belakang kerana aku pun tak tahu mamat ni pandang siapa.

di kalangan teman2, aku suka menggusik. kdgkala aku dianggap ketua geng yang suke nyakat orang.
berlalu selama 2 minggu ku biarkan perkara ni berlanjutan. lantak pi la dengan mamat mata nakal tu yabg sering buat aku tak selesa dan ingin mencungkilnya.


teruskan menunggu ~ Bukan Kau Takdirku