Wednesday, August 28, 2013

Bahana Haid Tak Teratur - Pembuangan Rahim


Seakan trend di kalangan wanita. Semalam, saya sempat menziarahi kenalan babysitter anak2 yang baru lepas menjalani pembedahan yang saya ingat hanyalah biasa2. Dengan niat baik ingin membantu, saya bawa ZINC Shaklee sebotol untuk membantu penyembuhan luka luaran dan dalaman.

RAHIM BENGKAK
==============
Saya bertanya secara lebih details:

Akak sakit apa? da lama sakit ke sampai kena bedah?

muka sayu, pucat dan lemah, menurut beliau, dia baru menjalani pembedahan buang rahim secara keseluruhan kerana cyst berukuran 16.5cm membesar dan mengandungi darah menyebabkan tiub fallopio membengkak. Tiada jalan lain. Sekarang hanya sebelah je bengkak, tp ovari kita ni berakar, ia kan berjangkit pada yang sebelah so doktor saran untuk buang. . Akak da x sempurna [air mata berlinangan]. 



Allahuakbar, speechless...

Apa punca boleh bengkak? Akak ada masalah period ke?

Akak memang dah setahun x period. Tapi bila akak jumpa doktor lain dan scan diorang kata tak ada masalah. So akak pun ingat oklah.

Bila akak tahu rahim akak bengkak?

1. Bila duduk rasa mengah
2. Senak perut cam senggugut
3. Gastrik
4. Sakit ulu hati

Bila jumpa doktor Suraya, dia scan da nampak ketulan di tiub dan  menyarankan akak terus ke doktor. Sampai di DEMC, Alhamdulillah belum terlewat. jika dibiarkan lebih lama, cyst akan pecah dan berkemungkinan membawa maut.

3 jenis cyst yang sering menyerang wanita:
1. Cecair
2. Darah
3. Gigi dan rambut janin yang tak jadi

Akak sekarang ada makan ubat atau suplemen apa?

Doktor x bagi akak makan ubat. kena tunggu akak ambil darah dan hormon akak ok baru doktor bagi ubat. Bila rahim dah tak ada, akak da x period dan hormon wanita pun kurang. Perlu makan ubat hormon supaya hormon lelaki tak lebih dalam badan. Jika tak ambil akan tumbuh  misai dan janggut.

Saya doakan akak cepat sembuh dan jaga diri. 

Pesanan: So wanita-wanita di luar sana, jaga peredaran haid anda. jika anda tak menyusukan anak, anda harus prihatin kesihatan dalaman anda. sayangi diri. Cegah sebelum terlewat.


Salmeza Salih
Pakar Kesuburan Wanita dan Perancang Keluarga Shaklee
013.222.02.40 / SID 908115

Friday, August 23, 2013

BAHANA VICKS MENGECUTKAN KERANDUT BUAH ZAKAR

sumber m|r google
SEGAMAT, Pada 9 Syawal 2013, seorang kanak-kanak berusia 1 tahun 8 bulan yang dilahirkan sempurna dimasukkan ke hospital dan dibedah kerana kantung buah zakarnya mengecut sejak bayi kerana ibunya sering menyapu sejenis balsem Vicks yang berangin dan sejuk sejak dilahirkan.

Ini terjadi kerana, ibu bayi tersebut malas untuk menuam dengan tungku bayi atau daun sireh untuk mengelakkan angin pasang kepada bayi lelaki tersebut. Sikap malas ini mengakibatkan kulit di bahagian buah zakar mengecut dan membuatkan buah zakar tersebut naik ke bahagian pundi kencing. Bayi ini menanggung akibat terpaksa dibedah untuk menurunkan buah zakar secara normal.

Buat ibu-ibu di luar sana, jadikan hal ini sebagai ikhtibar. jangan jadikan anak kita sebagai bahan ujikaji untuk kesenangan anda. Biar bersusah daripada anak-anak anda merana terpaksa dibedah dan ditebuk badannya.


Wahai Pemilik Tulang Unik ~ Skoliosis


Alhamdulillah...

Berjaya gak buat blog untuk para wanita unik ciptaan Tuhan...

Untuk kami berkongsi info, tips kesihatan, pengalaman dan aktiviti2...

Jika anda juga seorang yang unik, boleh terus klik:



Lots of Love,
Mama AR