Sunday, January 26, 2014

Mahkamah Tinggi

Cuaca di Segamat, Johor sangat dingin.

Tidur tanpa selimut sangat tidak menyelesakan. Akhirnya berpelukan dgn Annur.

Seawal jam 6.30pagi da bangun.

Terima kasih mak sebab jerangkan air. Dapat juga mandi dgn air suam.

Bersiap dan terus mencari sarapan pagi. Belum sempat bersarapan terus bergerak ke mahkamah menemani Mr Papa untuk perbicaraan kes langgar-mati pada tahun 2010.

Semoga ianya berjalan lancar dan dipermudah serta hakim dpt bermurah hati. Amin.

Anak2 mama n papa moga tak banyak kerenah dengan nanny dan atok ye.

------------------------------
Hidup utk memberi
Mea Salih

Thursday, January 9, 2014

Panduan Ringkas Solat Sunat Dhuha [Menjemput Rezeki Mudah]


Solat Dhuha merupakan amalan sunat yang di galakkan kita amalkan nya. Ia dikatakan sebagai "pembuka rezeki" sebagaimana yang di nyatakan dalam hadis Rasulullah tercinta kita SAW.  
Solat ini boleh dilakukan 2, 4, 6, hingga 12 rakaat. 

Cara Ringkas Solat @ Sembahyang Sinat Dhuha : 
Rakaat : 2,4,6 hingga 12
Waktu : 10 pagi atau antara 7am - 1pm sebelum waktu Zohor. 
"Solat Dhuha ini afdalnya ketika matahari telah meninggi dan kian panas sinarnya.
"Imam Nawawi menghuraikan masa tersebut sebagai masa berlalunya seperempat tempoh siang hari iaitu pukul 10 pagi hingga 1 petang (Kitab Al-Majmu;' karangan Imam Nawawi).


1. Rakaat Pertama "Allahuakbar"& Niat dalam hati :
✿ "Sahaja aku sembahyang sunat Dhuha 2 rakaat kerana Allah Ta'ala"
✿  Baca Alfatihah hingga akhir
✿  Baca Surah, pendek pun takpa. (paling elok surah As-Syams )


2. Rakaat Kedua  
✿  Baca Alfatihah hingga akhir
✿  Baca Surah, pendek pun takpa. (paling afdhal surah Addhuha)


✿  Tahiyyat akhir & Beri Salam.. 

3. Doa  
✿ Mohon Allah murahkan rezeki kita..berkati kerja kita.
✿  Doa apa sahaja..mengadulah pada Allah..
✿  Paling mantap guna Doa ini khas untuk waktu Dhuha :



Hidup pasti Luarbiasa,
MeaSalih

908115 | 013.222.02.40 
Shaklee independent distributor
Pakar ibubf Slimfit & kesuburan

Wednesday, January 8, 2014

Tabung simpanan Kecemasan, Perlukah?

8 hari berlalu dalam tahun 2014...

Berbagai kos hidup naik, haruskah anda berdiam menghadapi atau mencari alternatif? Bagaiman untuk anda kenalpasti adakah anda perlukan side income?


Dalam rumahtangga ada banyak isu yang sering hadir. Antaranya kecemasan iaitu sesuatu yang anda tidak jangka akan berlaku, contohnya, anak sakit, kereta rosak, suami/isteri mengalami accident, suami/isteri disabit bersalah dan perlu naik mahkamah, kematian di kampung dan banyak lagi contoh.

Bagaimana anda menangani masalah ini, ada dua cara mudah;

1. pinjam orang lain
2. buat persediaan menabung bermula di awal tahun

Apakah simpanan (tabung) yang perlu anda ada di rumah?


1. Tabung road tax
Jika kereta anda menggunakan insurans dan roadtax kelas pertama harus ada RM1000 ke atas. Bahagikan kepada 12 bulan. Sebulan anda harus buat simpanan yang sukar diambil sebanyak RM50 sebulan, cukup tarikh tamat road tax, simpanan da cukup.

2. Tabung kecemasan
Wajib ada di rumah walau anda sudah berkahwin atau masih bujang. Malang tak berbau, sediakan payung sebelum hujan.

3. Tabung Anak-anak Sekolah
Tabung ini adalah untuk simpanan anak2 bermula mereka lahir hingga nak masuk sekolah, berapa anda peruntukan, terpulang pada anda. Cukup tahun masukkan ke bank atas nama mereka. Jika ada 2 anak, buat 2 tabung berasingan.

4. Tabung Melancong
Peruntukan untuk anda membuat simpanan melancong di dalam atau di luar negeri. Setelah penat berkerja, kadangkala kita perlukan waktu senggang untuk diri dan keluarga. 

"Jangan rasa kaya sebelum kaya"

Jadilah pelabur yang serius, anda pasti berjaya dan duit pasti akan bertambah. Orang yang kaya adalah orang yang pandai mengurus kewangan dan masa. Jika gaji masih tak cukup, perlu mencari pendapatan dari sumber yang lain. 

Berubahlah dari segi fizikal dan mental. Anda mampu!


Hidup pasti Luarbiasa,
MeaSalih

908115 | 013.222.02.40 
Shaklee independent distributor
Pakar ibubf Slimfit & kesuburan



Monday, January 6, 2014

Manusia biasa yang ingin berubah

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi.

Buat kali pertama, semalam saya berkesempatan untuk bersama-sama di Pullman Resort & Hotel meraikan Master Laila & Suami.

Cuba merealisasikan salah satu azam 2014 untuk join majlis-majlis yang dianjurkan oleh Shaklee dan Keluarga Jutawan Shaklee.

Sampai lewat petang dalam pukul 3.30 petang setelah satu jam sesi photografi untuk majalah 'Shaklee Today'. 


Gambar yang sempat dirakam di kawasan resort dan majlis;






Master-master daripada keluarga Jutawan
Master Shareeza & Master Laila


*******************************
Aktiviti yang menarik juga semalam, saya dan suami buat photoshoot untuk Shaklee Today newsletter. Alhamdulillah belum jadi  master tapi dapat buat sesi macam ni.

Master to be in da house. Doakan kejayaan kami ya. 



Hidup pasti Luarbiasa,
MeaSalih

908115 | 013.222.02.40 
Shaklee independent distributor
Pakar ibubf Slimfit & kesuburan

Friday, January 3, 2014

Shaklee merubah hidup

Alhamdulillah hampir 11 bulan bersama Shaklee. Setiap liku telah dilalui dan menjadikanku semakin menjadi penagih tegar untuk terus memberi.


Perubahan terbesar dapat dirasai setiap bulan dengan kenaikan pangkat, bonus dan pelbagai lagi insentif yang diberikan.

Niat sejak National Conference June 2013 seakan mencapai misi. Saat kaki menjejak kaki di Sunway Hotel & Resort, hati berdetik, tahun depan masa aku pula untuk naik mengambil award di atas pentas.
Time tu berkobar semangat. 

Walau time tu aku hanya seorang supervisor.

Mungkin langkahku agak lambat tapi tak bermakna ia telah berakhir.

Langkah bergaya bersama Shaklee akan diteruskan. Insya Allah.

hidup untuk terus membantu orang lain sihat dan memberi kebebasan kewangan dan keselesaan untuk keluarga kecilku.

Terima kasih suamiku atas sokongan moral untuk isterimu meneruskan perjalanan ini. Alhamdulillah. Restumu amat kuperlu.

Hidup pasti Luarbiasa,
MeaSalih

908115 | 013.222.02.40 
Shaklee independent distributor
Pakar ibubf Slimfit & kesuburan