Thursday, October 2, 2014

Oktober Ohsem! - Ibu Hamil dan Demam Campak

Sedang hamil 4 bulan kemudian anak yang ada terkena demam campak. Sebagai ibu amatlah risau.

Hati ibu mana yg tak terkesan. Melihat anak demam dan miang dek campak atau nama lainnya, chicken pox. Suami perlu mainkan peranan membantu menguruskan anak kecil. Ingin mendekati si anak yg merengek tetapi risaukan campak menjejaskan kandungan. Tanpa sedar terpaksa mengelak daripada mendekati dan bermain bersamanya.

Apa Ibu hamil perlu buat?

Sabarkan hati dan kuatkan semangat. Ye saya tahu mendengar tangisan anak2 pn boleh buat anda bersedih, lebih- lebih lagi ketika mereka tidak sihat dan mahukan belaian kasih ibu.

Jika anda suami membantu, bersyukurlah kerana suami telah mengambil alih tugas menjaga anak yang demam.


Oh  anak....


Ibu hamil harus memastikan diri dan bayi yang dikandung dalam keadaan sihat. Dengan menjauhkan diri mengurangkan risiko kepada ibu hamil dan bayi dijangkiti dengan demam campak.

Jika anda tidak pernah mendapat demam campak sebelum ini, segeralah berjumpa doktor untuk mengambil ubat immunoglubolin untuk menghindar dr demam campak.

Atau anda boleh mengambil Nutriferon Shaklee bagi membantu meningkatkan sistem imun secara semulajadi. Dan menggunakan basic h utk mengurangkan gatal dan rengsa. Esp Shaklee pula utk pemulihan secara dalaman dan menghilangkan parut campak.

Sekiranya telah ada tanda-tanda terus berjumpa doktor. Ini kerana demam campak semasa kehamilan boleh membawa kemudaratan serta maut jika tidak dikawal.

Sebarang pertanyaan, hubungi:


Salmeza Salih 013 222 0240
Puchong - Putrajaya - Cyberjaya - Bangi

No comments:

Post a Comment